Време за четене: Ефектът на Лазар

ф
Снимка: ИК Персей

Само няколко месеца след световната си премиера в превод на български излиза новият роман „Ефектът на Лазар“ от Том Егеланд, един от най-успешните скандинавски автори в света, чието име бе замесено в скандал за плагиатство на Дан Браун.

Изданието е на „Персей“, а преводът на Галина Узунова.

Археологът Бьорн Белтьо е по следите на древен вавилонско-египетски ръкопис, наречен „Книгата на мъртвите“. В този легендарен текст се предполага, че е събрано цялото познание на древните хора за тайните на смъртта, за истинската същност на човешката душа и за свръхестествените сили, които предопределят съдбата на човечеството. Но той не е единственият, който търси мистичното произведение.

Domini canes (Божиите кучета) – опасен монашески орден от религиозни екстремисти, би направил всичко, за да го спре, тъй като се страхува, че откритията му ще разтърсят основите на християнската вяра. Същевременно учените в една медицинска лаборатория в САЩ са на път да разкрият мистерията на процесите, които настъпват след смъртта. Строго секретният научен проект носи кодовото име „Ефектът на Лазар“. Нима наистина е възможно човешката душа да продължи да живее дори след като тялото е вече мъртво? Нима прераждането е част от кръговрата на живота, въпреки че официалните догми на християнството, юдаизма и исляма отричат пламенно тази теория?

Белтьо скоро установява каква е връзката между „Книгата на мъртвите“ и „Ефектът на Лазар“. И отговорът е ужасяващ. Заглавието е вдъхновено от библейската легенда за Лазар, когото Христос възкресил след четири дни в гроба: „(Иисус) извика с висок глас: Лазаре, излез вън! И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа.“  - Евангелие от Йоан, глава 11.

Романът „Ефектът на Лазар“ идва след 6 международно успешни романа на Том Егеланд, който си спечели популярността на автор, по чиито дири върви Дан Браун.

ф
Снимка: ИК Персей

Първият му голям хит е романът „Краят на кръга” (2001). В публикувания две години по-късно бестселър на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ (2003) читателите откриват смайващи прилики както в сюжета, така и в главните герои: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Не закъсняват и обвиненията към Дан Браун в плагиатство, тиражирани от световните медии. Том Егеланд обаче насочва творческата си енергия към създаването на нови, още по-оригинални сюжети, базирани върху богат документален материал. В момента Холивуд подготвя екранизация на романа му „Евангелието на Луцифер“, а след това в перспектива са и „Заветът на Нострадамус“, „Пазителите на завета“ и „Тринадесетият апостол“.

ф
Снимка: ИК Персей

Отзиви за „Ефектът на Лазар“:

„Абсолютен майстор в този жанр“ – Пер-Магне Мидьо, вестник „Трьонер Ависа“ / Trønder-Avisa

„Удивителен трилър“ – Фредрик Ванруп, „Дагбладе“ / Dagbladet 

„… страхотен. Действието е напрегнато, езикът е чудесен, демонстрира задълбочени познания и неизчерпаема креативност… Егеланд успява да слее всички нишки на романа в един напълно реалистичен, разтърсващ край.“ – Курт Хансен, „Ве Ге“ / VG

„Том Егеланд е неоспорим талант, може би дори най-добрият в жанра.“ – Лейф Екле, „Ен Ер Ко“ / NRK

„Роман с много напрежение, но с душа.“ – Гайр Раквог, „Дагсависен“ / Dagsavisen

„Новият трилър на Том Егеланд впечатлява с ерудираност“ – Валери Кюбенс, „Федрелансвенен“ / Fædrelandsvennen

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти