Време за четене: Ако животът не е чудо

Корицата на книгата
Снимка: ИК

След книгата "Животът може да е чудо”, която намери топъл прием на българския пазар, Ивинела Самуилова – едно от откритията на ИК ”Хермес” за 2011 година, ни предлага неочаквано продължение на темата.

В характерния си духовит стил авторката отново отправя откровен, провокативно усмихнат поглед към читателите, но този път от диаметрално противоположна гледна точка: как човек може сам да отнеме чудото от живота си.

Романът "Ако животът не е чудо” не е антитеза на първата книга, нито е тъжна драматична история. Той по-скоро е опит за литературна гротеска по другата половина от мисълта на Айнщайн, която е мото и на двете книги: “Има два начина да изживеете живота си: като нещо обикновено или като чудо”.

Настоящата творба е разказ за това какво се случва, когато живеем все едно че животът е нещо обикновено. А "обикновено” в нашето съвремие означава сиво и безрадостно ежедневие, мъчително стискане на зъби, яростна борба, страдание в агония да правим невъзможни избори, натрапени ни от социума. Живот в негатив, в който безчудесното е норма, а чудесата – изключение...”, обяснява авторката.

Докато в първата книга Ивинела Самуилова разказва история за това как човек може да се спаси от капаните на социума, то новата книга търси отговори на въпроса как стигаме до там, че да ни е нужно спасение. В романа идеята за този "поглед  наобратно” е на Ади – главната героиня от първата книга, в която много читатели разпознаха себе си и чиято вълнуваща история вдъхнови хора от всички възрасти да поискат да внесат чудото в живота си.

В новия роман, вече открила, че писането е заниманието, с което ще осмисля ежедневието си, Ади си дава сметка, че призванието й всъщност, е много повече от нейно лично търсене. Сама преживяла отчаянието на човек, изгубил смисъла заради следване на чужди предписания за живот, Ади решава да предупреди колкото може повече хора за това какво се случва, ако не поемеш отговорност за живота си.

Тя започва да пише история, в която героинята й, предоверявайки се на чужди разбирания, вярвания, опит и споделена колективна народна мъдрост, е на път да разруши живота, към който винаги се е стремяла. Но дали "приказката”, в която е живяла, не е също социумен шаблон?  Какво прави самата героиня, за да запази или да загуби даровете, които съдбата й е предоставила?

Посланието на авторката е, че, ако човек не поеме отговорност за живота си, ако не заеме авторската позиция в него, ако не успее да премахне рамките, моделите, стереотипите, страховете и предубежденията, животът престава да бъде чудо и се превръща в арена на мъчителни битки със себе си и света.

Чрез преплитане на историите на Ади и на нейната героиня – Мила, тази "книга в книгата” ни показва по остроумен начин двата пътя, по които човек може да избере да тръгне във всеки един момент от живота си: пътя на страданието и невъзможните избори (Via Dolorosa) или пътя на чудесните възможности и радостта от живеенето (Via Miraculosa). 

Вярна на себе си, авторката предлага едно завладяващо, оригинално и проникновено, но същевременно написано с лекота и чувство за хумор четиво. И неусетно, почти като на игра, ни отвежда "до ъгъла”, където ни оставя сами да изберем накъде ще продължим... И да очакваме с нетърпение следващата й творба.

Почитателите на Ивинела Самуилова ще имат възможност да се срещнат с нея и с прототипа на главния й греой – по-особения психолог Алексей Бъчев, на премиерата на „Ако животът не е чудо” в градовете:

Пловдив – 18 май 2012 година, 18,00 часа, книжарница „Хермес“ - Централ, ул. „Патриарх Евтимий” 12, ет. 2 .
София – 01 юни 2012 година, 19, 00 часа, НДК, по време на Пролетния базар на книгата, полуетаж „Изток“.
Велико Търново – 06 юни 2012 година, 18, 30 часа, книжарница „Хеликон“, ул. Васил Левски № 17
Варна – 22 юни 2012 година, 18 часа, книжарница „Пъблик”, бул.Сливница 24

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти