Време за четене: „30 дни мрак“

книга заглавна снимка
Снимка: Издателство Lemur/iStock

„30 дни мрак“ е завладяващ и драматичен скандинавски трилър, който изненадва с необичайни обрати и свеж хумор. Веднага се забелязва, че авторката е сценарист: диалогът е остър, героите ярки, а действието увлича с динамика и пъстрота.

Хана е датска писателка на изтънчена литература, но въпреки забележителната критика, книгите й не са сред предпочитаните от масовия читател. В самотата и отчаянието си се поддава на предизвикателството да напише криминален роман за 30 дни. Заминава за малко, спокойно градче в Исландия да търси вдъхновение. Но под повърхността на идиличния Хусафьордур бушуват силни течения.

Няколко дни след пристигането й, тялото на сина на местен рибар е извадено от ледените води на океана. Хана започва да разследва смъртта му с надеждата да намери материал за романа си, но скоро затъва в опасните тайни на градчето. Сред исландския студ, сняг и мрак тя се натъква на скритите сенки на миналото. Но може би точно там се крие нейното бъдеще.

„30 дни мрак“ е носител на датската литературна награда Харалд Моргенсен за най-добър криминален роман за 2020.

Джени Лунд Мадсен (родена през 1983) е един от най-добрите датски сценаристи. Тя е известна и като застъпник за по-коректно и по-широко представяне на екрана на хората от етническите малцинства и тези с различна сексуална ориентация. Освен сценарии за киното и телевизията, през 2019 Джени пише своя първи сценарий за театъра, а през 2020 дебютира и като автор на криминален роман с книгата си „30 дни мрак“.

книга
Снимка: Издателство Lemur

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти