Време е за танци, индийски танци

Време е за танци, индийски танци
Снимка: Thinkstock

Всички сме гледали индийски филми и едно от нещата, които приковава погледа ни с интерес към екрана, със сигурност е изкуството на традиционните танци в тях - умението на жените да движат с финес ръцете си и да правят нежни извивки с телата си.

До известна степен филми като "Беднякът-милионер" и "На един черпак разстояние" определено допринасят за засиления интерес към индийската култура. Може би това е и една от причините София да се нареди сред столиците, в които се провежда Фестивал на цветовете, посветен на Холи традицията в Индия.

В тази връзка потърсихме Капка Кумар, която ще се включи във фестивала със своята трупа за индийски танци, да ни разкаже повече за традицията в индийските танци и какво я запалило по тях.

- Кое е нещото, което те провокира да се занимаваш с индийски танци?

Капка Кумар: Ключето, което отключи цялата ми любов към Индия, индийските танци и култура, беше един от най-популярните индийски филми и до днес - "Слонът-мой приятел". Тогава бях едва 5-годишна, но филмът остана в сърцето ми завинаги.

- Какво са за теб танците? Форма на забавление, начин за отпускане или начин за духовно развитие?

К. К: Танците са дишането ми…Висше удовлетворение е танцуването за мен…Отмора, зареждане с енергия, физически и душевен баланс! Да – естествено и духовно развитие, защото танците и изкуството са най-краткият път до Бог – висшата сила, която ние, хората, наричаме с различни имена, а тя всъщност е една.

- Кое е първото нещо, което искаш учениците ти да знаят за индийските танци?

К. К: Че те са възхвала на любовта (висшата сила – бог),  изразяващи вечната победа на доброто (любовта) над злото!

- Има ли символика в дрехите и аксесоарите на танцьорите на индийски танци и каква е тя?

К. К: Разбира се! Накитите символизират слънцето и луната. Всеки накит е точно определен. Костюмите – стил и цвят - представят поредния култ към висшата сила.

Всеки стил танц си има и свой костюм. Според костюма можете да познаете кой стил танц се представя. Костюмите за танцуване са различни от националната дреха на индийките - сарито.

- Лесно ли е да научиш българи да танцуват индийски танци?

К. К: Има ли желание – нищо не е трудно! Всичко е индивидуално. Някои бързо възприемат, други по-бавно. Възрастта няма значение, полът или фигурата - също. Децата са най-прекрасните ми ученици! Определено за мен е лесно да уча българите на индийски танци, вече 10 години го правя в моята школа.

- Кои са видовете класически индийски танци, които преподавате на учениците си?

К. К: Боливуд стилът, който събира в едно класика, фолклор и модерни танци в едно - Катхак, бхаратнатям, раджстани (гхумар), гуджарати (дандия рас), панджаби (бхангра).

- А колко са видовете танци в индийската култура?

К. К: Всяка част на Индия, според географското си разположение, има свой стил танци, като основата им е една и съща, както и посланието им. Само изразяването им е различно.

Основните класически стилове са 6 – Катхак, Бхаратнатям, Кучипуди, Одиси, Мохиниатам, Манипури. Най-популярен е народният стил – бхангра…всеки може да ги танцува…

- Защо се танцува на босо?

К. К: Защото танците произлизат от храма, в който се влиза с боси крака, тъй като е свещено място –домът на Бог! Индийските танци са жестомимичен разказ на  митове и легенди от старите епоси (Бхагват Гита, Рамаяна, Махабхарата), възхваляващи висшата сила! Докато историята се разказва, чрез песен музиканти свирят на табла, хармониум, ситар и флейта, а девойките, които се вричат в божието име, танцуват боси и разказват чрез жестове и мимики поредните митове и легенди за вечната победа на доброто над злото и възхваляват любовта!

- Има ли някакъв ритуал, който се изпълнява преди самия танц?

К. К: Да - специален грим и рисуване на енергийните точки с червен цвят – дланите, както и пръстите. Стъпалата –също!

Освен това - поздравът "Намаскар", с който започват и приключват танците. С него се отдава почит на майката земя, на всичко, което ни заобикаля, на висшата сила, на учители и мъдреци, и на обикновените хора.

- Каква е символиката на основните движения на ръцете?

К. К: Мудрите – това са пози на пръстите на ръцете. Те помагат за изразяването и разказването на историята на танца, но много важно е и лицето, с което се изразяват всичките душевни състояния - радост, мъка, гордост и т.н.

Без излъчване и актьорско майсторство в индийските танци не може.

Не само танците, но всичко в Индия е изпълнено с респект най-вече към висшата сила - любовта! Намаскар!

*Фестивалът на цветовете ще се проведе за втора поредна година в откритото пространство пред зала Арена Армеец на 20 юни 2015 г. 

Прочети още:

Мода, вдъхновена от Индия

Къната предпазва от злите сили

Шафранът: индийската подправка на щастието

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти