Вредните навици развалят зъбите и красивата усмивка

Вредните навици развалят зъбите и красивата усмивка
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Някои действия от ежедневието, които прави, ни изглеждат на пръв поглед абсолютно безобидни. Те обаче могат сериозно да увредят вашите зъби, тъй като са се превърнали в навик. Многократно повтарящото се неблагоприятно действие може да доведе до необратими последствия върху вашата усмивка.

Ето кои са някои от най-често срещаните вредни навици:

Трошене на кубчета лед

Доста хора имат странния навик да дъвчат кубчета лед. Те смятат, че ледът е вода и през ум не им минава, че това може да е вредно. Това обаче води до образуване на пукнатини в емайла на зъбите, а нерядко и до фрактури.

Пукнатините и фрактурите на емайла се образуват още по-лесно, ако се консумират непосредствено едни след други или пък дори се смесват прекалено топли и прекалено студени храни и напитки. Например, пиене на горещо кафе и ледено студена вода или безалкохолна напитка. Друг пример е яденето на горещо шоколадово суфле или друг топъл десерт с топка сладолед. Резките температурни промени водят до образуването на пукнатини и фрактури. Освен това, резките температурни промени могат да доведат до зъбна болка.

Ядене на чипсове и снаксове

Това са едни от най-кариесогенните храни. Те полепват по зъбите и предполагат дълго ядене.  Дългото им задържане в устата води до по-продължителна атака на бактериите спрямо зъбите.

Ядене на ядки и сурови храни

Това звучи здравословно, но не и за зъбите! Ядките и суровите храни изискват по-дълго дъвчене. Прекаляването с ядки може да доведе до изтриване на зъбите.

Тук трябва да споменем и яденето на слънчогледови семки. Тяхното белене с централните резци води до изтриване на тези зъби с характерна триъгълна форма.

Прекалено силен натиск при миене на зъбите

Прекаленото натискане при миене на зъбите е причина за изтриването им, най-често в областта на зъбните шийки и води до повишаване на зъбната чувствителност.

Пиене на газирани напитки и сокове

Прекалената употреба на газирани напитки води до увреждане на зъбния емайл от захарта и киселините в тях. Диетичните газирани напитки нямат захар, но пък съдържат киселини, както недиетичните. Соковете също съдържат киселини и плодова захар. Ако човек по цял ден залива зъбите си с тези киселини, не може да очаква да не се налага да посещава зъболекаря.

Триене и стискане на зъбите

Някои хора стискат или трият зъбите си едни в други. Най-често това се случва несъзнателно по време на сън. Най-честата причина е стресът. Това води до изтриване на зъбите, намаляване на тяхната дължина, понижаване на захапката и зъбобол.

Отваряне на бутилки, на пликове с чипс, ядки и други

Използването на зъбите като инструмент за отваряне може да е доста удобно, но не трябва да се забравя, че това не е тяхното предназначение. Обикновено хората, които използват зъбите си като отварачка, са доста смели в това до момента, в който не счупят някой от тях.

Прекалено честото смучене на таблетки за гърло

Таблетките за гърло са вид лекарство, но това не означава, че се безвредни. Повечето от тях са сладки и по нищо не се отличават от обикновен бонбон за смучене. Добре е след всяка таблетка да си измивате зъбите. В противен случай, захарта в устата ще благоприятства развитието на зъбни кариеси.

Понеже споменахме смучещи бонбони, тук е мястото да кажем, че ако сте любители на сладкото и по цял ден си похапвате бонбони и шоколади, няма как да избегнете кариеса. Погрешно е мнението, че колкото повече сладко яде един човек, толкова повече развалени зъби ще има. Важно е да знаете, че най-вредно е, ако ядете един шоколад цял ден, парченце по парченце през половин час. Ако изядете целия шоколад наведнъж и след това си измиете зъбите, няма да има никакви последствия за тях.

И като говорим за сладко, нека кажем, че може би най-вредното нещо са желираните бонбони. Това е така, защото те полепват по зъбите и увеличават времето на контакт между захaрта в тях и зъбните повърхности.

Късане на конци и корда със зъбите

Използването на зъбите, вместо ножица, е присъщо за някои занимания, като шиенето и риболова. Късането на конци и корда със зъби води до изтриване на зъбите и/или пукнатини и фрактури, а понякога и порязване на венците.

Дъвчене на молив или химикалка

Това го правят най-често учениците и студентите, които се опитват да се концентрират, докато учат. Може да доведе до пукнатини и фрактури по зъбите. За да се отучат от този навик, на хората се препоръчва да дъвчат дъвка, вместо молива.

Сходен проблем е гризането на ноктите.

Приспиване на децата с шише с мляко или подсладена вода или пък биберон, намазан с мед

Доста родители, за да си осигурят спокойствие, създават у децата един от възможно най-лошите вредни навици. Научават детето да заспива с биберон, като по този начин зъбите му остават облени в мляко или захарен сироп цяла нощ. Това води до развитие на зъбен кариес в съвсем ранна детска възраст.

Играене с пиърсинга на езика

Хората с пиърсинг на езика или на устните си създават вредния навик непрекъснато да си играят с него, като го хапят. Това доста често води до счупване на зъб, обикновено някой от централните резци. Не са малко и случаите, когато това води до неволно, но доста силно прехапване на езика или устните.

Ограничаването на всеки един от тези навици ще доведе до намаляване на риска от вредните им последствия и съответно ще посещавате зъболекарите по-рядко.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти