Вкусът на манията

Вкусът на манията
Снимка: Gourmet Publishing

С действие по време на Епохата на Просвещението, възхитителния упадък на Версай и Френската революция, „Последният пир“ е интимен епос за историята на един човек, който иска да познае света чрез прекрасните му и безбройни вкусове.

Жан-Мари д'Ому желае да опита всичко поне веднъж въпреки последиците – понякога съблазнителни, друг път пленително зловещи. Когато не издирва маниакално някой нов вкус, Жан-Мари е верен приятел, любящ съпруг, предан баща и изобретателен любовник.

Той се сприятелява с Бен Франклин, пише си с маркиз дьо Сад и Волтер, става любимец на кралския двор във Версай, осуетява селско въстание, подобрява традиционните френски методи за контрацепция, играе важна роля в корсиканската война за независимост и създава най-добрата менажерия на Франция.

Но всяко приключение на маркиз д'Ому е повлияно от неговата понякога тъмна страст да усети и опише всички вкусове, преди светът да се промени необратимо.

"Последният пир", подобно на знаменития роман "Парфюмът" на Патрик Зюскинд, прекрачва границата със социопатията, като съблазнително възпява храната и вкуса, разкрива различните възрасти на един мъж и отдава дължимото на маниите, които, ако оцелеем въпреки и заради тях, могат да ни завещаят мъдрост и утеха в старостта.

Джонатан Гримуд е другото име, с което се представя британският автор на научно-фантастични и фентъзи романи Джон Къртни Гримуд. Две от творбите му печелят Наградата на Британската асоциация за научна фантастика, а други пет са номинирани за същото отличие.

Жанрът им се определя като алтернативна история и действието им се развива в бъдещето, но след като реални исторически събития са протекли по съвсем различен начин.

В „Последният пир“ Гримуд изоставя фантастичните елементи, но разказва невероятния живот на своя главен герой Жан-Мари д'Ому по начин, който оставя читателя в почуда дали все пак през XVIII век не е живял маркиз, който е ядял невъобразими неща и замислено се е разхождал с домашния си тигър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти