Вкусът на детството: домашен течен шоколад по стара рецепта

Днес при мисълта за течен шоколад в мисълта ни изникват няколко известни марки, които можем да намерим по магазините. Преди време обаче течният шоколад не се намираше в стъклени бурканчета по рафтовете в супермаркетите, а се забъркваше вкъщи. 

Вкусът на домашния течен шоколад от онова време е леко позабравен и по-различен от купения, но е останал в съзнанието на много хора като мил спомен от детството. Затова днес решихме да ви припомним старата рецепта за домашен течен шоколад. Тя не е никак трудна и изисква малко продукти. Освен това можете да бъдете сигурни, че в забърканата сладка смес няма никакви съставки с неизвестен и съмнителен произход. 

течен шоколад
Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 250 гр сухо мляко
  • 2 с. л. какао
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 гр пудра захар
  • 125гр масло
  • 1 ванилия
 
Начин на приготвяне:
 
Захарта и млякото се слагат на котлона, докато се хомогенизират. Добавя се маслото и сместа се бърка до пълното му стопяване.
 
Какаото и сухото мляко се смесват. Към тях постепенно и при непрекъснато бъркане се налива от течната смес (в никакъв случай не трябва да е много гореща).
 
Прецеждате всичко през цедка, за да се отстранят евентуалните бучици. Разпределяте в чашки или малки бурканчета, като по- желание на дъното може да сложите по 1 лъжица сладко от портокалови корички.
 
Шоколадът трябва да стегне една нощ в хладилника.
 
Да ви е сладко! А ако искате още рецепти за ретро вкусотийки, може да прегледате следващите галерии:
 
 

Прочети също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти