Вкусотии от Истанбул: 10 местни ястия, които трябва да опитате в града

Били ли сте някога в Истанбул? Тогава сигурно сте похапвали поне едно от тези изкусителни местни ястия. Ако пък ви предстои да посетите турския град, ето кои традиционни кулинарни изкушения да включите в списъка си.

Балик екмек
Балик екмек е една от най-популярните закуски в Инстанбул. Тя представлява пържено парче риба, завито в турски хляб и свежа маруля за допълнение.  Използват се различни видове риба, така че конкретният избор оставяме на вас. Местните смятат балик екмек за перфектна вечеря или следобедна закуска.


Кокореч
Кокоречът е легендарна мазна закуска, която турците препоръчват за сутрините, в които сте прекалили с алкохола. Това всъщност представлява агнешки черва, печени на шиш и поставени в хлебче. Могат да бъдат намерени навсякъде из  Истанбул.

Мисир
Мисирът е добре познатата ни печена варена царевица. Може да видите търговци да я продават навсякъде покрай многобройните истанбулски мостове и улички. Интересното е, че местните предлагат мисир само през лятото.

Кестане
Когато дойде зимата, в Истанбул търговците вадят печените кестени, или по точно кестане. Те не се различават особено от тези, които се предлагат в България, освен че в южната ни съседка често ги пекат с други ядки, за да придобият аромат от тях.

кестане
Снимка: Thinkstock


Симит
Турският симит е добре познат и у нас – можем да го наречем „балкански бейгъл“. Симитът е една от най-популярните улични храни в Истанбул и представлява геврек, потопен в меласа и поръсен със сусам. В зависимост от предпочитанията геврекът се предлага с шоколад или сирене.
 

нов банер
Снимка: Edna

нов банер
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти