Вижте какво сподели Дани Клайн от "Vaya Con Dios"

Дани Клайн навърши 60 години на първи януари 2013 година
Снимка: Loud Concerts

Християн Немски

След по-малко от месец или ако трябва да сме абсолютно точни на 20 април от 20,00 часа в Зала 1 на НДК белгийската група "Vaya Con Dios" ("Вайа Кон Диос") ще се срещне за трети и последен път (предишните лайфове в София бяха през 2008 и 2011 г.) с българските си почитатели, за да изнесе концерт, който е част от прощалното турне на изпълнителите. 

Певицата Дани Клайн и нейните музиканти обещават да представят едни от най-красивите и известни песни на "Vaya Con Dios" като "What’s a woman", "Nah Neh Nah", "Night Owls", "Puerto Rico", "Heading for a Fall", "Don’t Break My Heart", "Don't Cry For Louie" и други.

Историята на "Vaya Con Dios" (в превод от испански "Върви с боговете") започва през 1986 г. Групата е създадена от Дани Клайн, Дирк Скауфс и Вили Ламбрегт, които преди 27 години заформят акустично соул и блус трио. Първият им сингъл "Just a friend of mine" много бързо се превръща в хитoв, а две години по-късно "Vaya Con Dios" придобива световна популярност. Скоро след създаването на триото обаче Вили Ламбрегт напуска групата въпреки успешното начало. Години по-късно, през 1991 г. Дирк Скауфс също се разделя с групата и умира от усложнения вследствие на СПИН малко след това. Албумът "Time Flies", който излиза през 1992 г., е изцяло дело на Дани Клайн. През 1995 г. "Vaya Con Dios" издават албума "Roots and Wings", който се продава в повече от 7 милиона копия. Скоро след това Дани се оттегля от шоубизнеса, за да пътува и "живее живота си", както самата тя се изразява. След почти четири години, през които обикаля света, тя се завръща на сцената и отново поема по пътя на музиката.

Последният албум на групата "Comme on est venu…" става достояние в края на 2009 г., а песните в него са изпяти изцяло на френски език. До този момент музикантите от "Vaya Con Dios" са покорили над 40 държави и са изнесли хиляди концерти.

Съвсем скоро Дани Клайн издаде и своите мемоари в книга, а екипът на Edna.bg е щастлив от факта, че дамата с дрезгава бленда съвсем непринудено се съгласи да отговори на няколко въпроса, свързани с нейния интригуващ живот.

- Концертът, който ще изнесете на 20 април в София, е част от прощалното Ви турне. Защо решихте да напуснете сцената и с какво ще се занимавате оттук нататък?
- През януари навърших 60 години и ми се иска да прекарвам колкото се може по-малко време далеч от дома. Освен това държа да се сбогувам с публиката, когато гласът ми е все още в добра форма.

- Какво ново можем да очакваме от третия Ви поред концерт у нас?
- Дошлите ще чуят само най-популярните песни на групата.

- На първи януари тази година навършихте 60 години, като 30 от тях активно се занимавате с музика. Кой е най-важният урок, даден Ви от живота?
- Да бъда вярна на себе си и да не угоднича на чуждото мнение.

- Харесвате ли това, което се случва с музикалната индустрия в световен мащаб и смятате ли, че комерсиалната страна на музиката измества творческия фокус?
- В днешно време хората са много креативни, особено с инвазията на новите технологии. Но няма и как да избягаме от комерсиализма, защото музиката е и доста сериозна финансова индустрия, все пак.

- Какво прави музиката едно от най-чувствените и вдъхновяващи изкуства?
- Гласът и разнообразните звуци на музикалните инструменти, които в качествена спойка достигат до съзнанието и ни доставят толкова богато емоционално удоволствие.

- В превод от испански "Vaya Con Dios" означава "Върви с боговете". Вярвате ли в съдбата или хората трябва да разчитат само на собствените си усилия и постоянство?
- Вярвам, че е редно всеки да дава най-доброто от себе си, независимо, че понякога попадаме в ситуации, които не зависят от нас и ние не сме способни да ги променим. 

- Вие сте световно утвърден изпълнител. Дали славата успя да Ви главозамае?
- Популярността ме направи по-уверена, но не ме промени генерално като личност. Не ме вълнува скъпия и охолен начин на живот.

- Каква музика звучи най-често във Вашето съзнание?
- Тананикам си всякакви мелодии, като се започне от Боб Дилън и Арета Франклин и стигнем до Жак Брел.

- Коя е срещата (човекът), която Ви е повлияла най-силно?
- Тази с моя психоаналитик.

- Вие сте запален пътешественик. Какво друго обичате да правите извън сцената?
- Да чета, да готвя, да си играя с моята внучка, да се виждам с приятели и да ходя на кино и театър - съвсем нормални общочовешки занимания.

* Билетите за предстоящия концерт на "Vaya Con Dios", организиран от промоутърската агенция "Loud Concerts" и радио "Magic FM" (на 20 април от 20,00 часа в Зала 1 на НДК), са на цени между 45 и 120 лв. и могат да бъдат закупени онлайн ТУК и ТУК.

* Преди 2 години "Vaya Con Dios" направиха ремиксирана версия на песента "Nah Neh Nah" заедно с немските продуценти от "Milk & Sugar".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти