Великите изобретения, направени от жени

Жените са отговорни за много изобретения, които използваме ежедневно, някои от които ще ви изненадат.

Тези жени обаче са допринесли много на света, а в замяна не са получили признанието, което заслужават.

Вижте класацията на 5-те велики изобретения измислени от жени.

5. Сигнални ракети

Изобретателката на сигналните ракети, Марта Къстън, е имала тежък живот. На 21 тя е станала вдовица с 4 сина. Нейният съпруг Бенджамин Къстън е бил учен. Той починал млад поради химическите вещества, които е използвал.

Той оставил малко пари зад себе си, така че Марта трябвало да се справя някак. Един ден тя намерила записките на мъжа си, където имало идея за използване на светлинни сигнали в морето вместо цветни флагове и викове.

Марта посветила 10 години от живота си за това изобретение. То било толкова добро, че щатската флота го купила за 20,000 долара.

4. Съдомиялна

Създателката на съдомиялната, Джосефин Кохран, е водила съвсем обикновен живот. Нейният съпруг е бил успешен млад бизнесмен, така че тя е нямала за какво да се тревожи.

Един ден нейният слуга счупил няколко чиний докато ги мие. Разстроена, Кохран решила да помогне на слугите си като създаде машина, която да върши тяхната работа. Тя започнала проучване, което и помогнало да създаде чертежите на бъдещата съдомиялна.

След като тя в продължение на няколко месеца конструирала изобретението, нейният мъж се разболял и починал. Той оставил доста дългове след себе си, затова Джозефин трябвало да завърши изобретението за да оцелее.

В крайна сметка един механик и помогнал за техническото изпълнение и тя получила патент върху своята съдомиялна.

3. Чистачки

През 1900г. американците активно използвали автомобили по улиците, но те били трудни за каране особено когато валяло сняг или дъжд. Шофьорът е трябвало да отвори предният прозорец за да премахне дъжда или снега, а това често се е случвало докато управлява.

Мари Андерсън забелязала този проблем и решила да създаде устройство, което да чисти предното стъкло на шофьора.

Тя измислила механичните чистачки, които използваме и до днес, и получила патент за тях през 1903г. Нейното устройство се изработвало от дърво и гума и било закрепено за ръчка близо до шофьора.

2. Кошче с педал

Лилиан и Франк Гилбърт били двойка, която работела заедно в областта на ефективността. Те били първите, които решили да използват психологически методи за да увеличат продуктивността на работници.

След внезапната смърт на Франк, Лилиан продължила тяхната работа, като се концентрирала върху покъщнината. Нещо, което е трябвало да направи след като е имала 12 деца. Тя изобретила ценни кухненски прибори, а кошчето с педал било едно от тях.

1. Циркуляр

През 1800г. Табита Бабит, която била член на религиозно общество, забелязала че ръчните резачки, с които обществото режело дърветата, не са толкова ефективни.

Големият трион, който държат двама мъже и движат напред-назад не бил толкова ефективен, защото движението назад не правило абсолютно нищо и човекът хабял енергия.

На Табита и дошла идея да конструира модел, който се е състоял от кръгло острие, задвижвано от крачен педал. Това направило рязането на дърва много по-лесно и ефективно.

Още интересни статии, които да прочетете:

Малките тайни на щастливите семейства

Истинската жена не e като от корица на списание

По повод "Жените, които са по-умни от мъжете"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти