Вече знаем каква е българката днес

Вече знаем каква е българката днес
Снимка: Thinkstock

Проучването за облика на българката на сайта bulgarkatadnes.com приключи и вече знаем каква е всяка edna от нас. 

За да обобщи резултатите, се свързахме с лайфкоуча Александра Петрова. Тя ни разказа любопитни неща, вижте го по-долу: 

От Вашата професионална гледна точка, как и защо се променя образът на българката през годините?

Посоките на промяна са няколко:

Партньорство: Ако преди години българската жена беше много по-често притурка на партньора си за пред обществото, то сега е равнопоставена, но без да изземва усета на мъжа до себе си, че трябва да бъде обгрижвана и глезена.

Родителство: Преди жената много повече залагаше на старите норми, на познатото, дори на догматизма, който повеляваше правилата във възпитанието. Жените преди време казваха, че детето трябва да се целува, само докато спи, сега съвременната майка учи детето си на обич и близост. Жената-майка днес е отворена да учи, да експериментира, да признава пропуските си, да търси съвет. Така създава емоционално отговорно родителство, с по-висока степен на компетентност. Тя е много по-гъвкав родител, който обаче зачита и себе си.

Кариера: Естествено, кариерата е станала част от идентичността на съвременната жена в много по-голяма степен, сравнено с преди. Тя не харесва тоталната роля на домакиня, а я вмъква между другите си ангажименти. Натоварва се много, но има цели и знае как да се мотивира. Търси удовлетворението в работната си реализация, защото смята, че нейният успех ще е добър пример за децата и.

Общество: Активна е, заявява мнението си, показва без притеснение вкусовете си. Моделира ги и в близките си. Става все по-голям естет със стремеж към качествените и наситените вкусове. Ако преди години жената по-скоро оцеляваше между всички „трябва” - тези на съседите, на роднините, на приятелите...

После залитна в тотален работохолизъм и покоряване на мъжките роли, то сега е много по-балансирана и може да съчетава в битието си всички желани роли. Може би това е първото поколение от подобен род, в което зрялата жена изглежда изключително добре, с по-млада визия и с по-свободен дух, а носи в себе си много опит, мъдрост и способности.

Знае възможностите си и може да създава алгоритъм, чрез който да ги използва оптимално. Като тя не просто поема много роли на майка, любима, служител, шеф... а тези роли са свързани с осмислено целенасочено поведение, което и носи точните, желани резултати. Естествено, това не означава непременно доминация, а по-скоро гъвкавост и способност да се постига баланс.

На какво се дължи промяната в начина, по който обществото възприема съвременната българска жена?

Съвременната българка започна да използва една много ясна формула. Информира се, а информираността е база за добра ориентация и за формиране на адаптивни стратегии. Готова е да учи и да експериментира, да променя нагласите си, а с това и вкусовете си. Стана по-свободна в себеизразяването и заявява какво иска. Така вече е автор на живота си. По този начин, разчупи границите на партиархалните нагласи и го направи трайно, с постоянен ефект, без отстъпление и без ефекта „Йо-йо”J

Съвременната българка разчита повече на помощ и подкрепа от половинката си или се чувства уверена, че може да се справи и сама?

Всъщност, съвременната българка се справя с много дейности сама. Но много добре знае, че семейството и партньорството се движат от двамата в една обща посока. Затова иска допълване, работи за отношенията, опитва се да бъде разбираща, обучава се в това. За нея отношенията вече не са просто даденост, а картина, която постоянно се дорисува във всеки малък детайл от двама творци.

Припознава ли се в ролята на домакиня, сплотяваща семейството или вярва, че щастливо семейство се прави от двама?

За съвременната българка домакинството може да е навсякъде, защото тя много повече залага на отношенията и на качеството във връзката си, а не на количеството. Затова и много жени използват психологическа подкрепа, за да подобрят собствената си роля в двойката, да намерят нови възможности за общуване и развитие на връзките си, да разбират по-добре партньора си. Предават това знание на човека до тях и така двамата заедно имат по-големи шансове да преминават успешно през кризите. Затова все повече двойки не са „изгубени в превода”.

Каква е философията за живота на българката днес?

Все повече съвременни жени се стремят да са автори на битието си, да развиват непрестанно себе си, да опитват нови възможности, вкусове, да търсят наситени и качествени усещания за сетивата си. Така че, ако можем да наречем търсенето на баланс философия, то това е. Защото зрялата жена вече знае как да почива, как да се възстановява и как да се грижи за себе си.

Според Вас, умее ли съвременната българка да се грижи за себе си и да се възнаграждава за малките победи?

Да, категорично. Преди майката, зрялата жена, партньорката изпитваше вина за желанията си. Днес ги търси и ги развива, осъществява своя собствен Рай. Прави го с всичките си сетива. Държи на хубавите места, на качествените преживявания, на качествените и наситени вкусове.

Прави ли тя жертви в името на своите цели?

Съвременната жена постига целите си. Затова понякога може да се лиши от сън, да разшири времевите рамки, за да съчетае коренно противоположни функции... Но е крайно гъвкава и заедно с това знае как да се възстанови и да получи своите награди. Затова не можем да кажем, че тя прави жертви. Усещането за жертва, води до неудовлетворение. Тя по-скоро има осмислени реверанси към битието.

Според Вас, българското общество влияе ли се от възприятието за съвременната жена в глобален план?

Още във възрожденското ни общество е имало стремеж в културен план жената да се доближи до европейския образец. В световен мащаб изискванията към жената постоянно се менят като започнем от нормата за красота и стигнем до социалната и ангажираност. Българката поема много адекватно от всички тенденции в световен мащаб, но запазва и голяма част от непреходните ни традиции. Това я прави толкова многолика и колоритна.

Според Вас има ли нещо, което отличава българската жена от съвременната европейка?

Не намирам съществени разлики. И българската жена държи на образованието, на качествената семейна среда, на уюта, на развитието. За нея родителството, децата са най-висшата ценност и тук има една малка разлика. Българката е много по-свързана с децата си, с всеки един етап от тяхното развитие и израстване.

Защо инициативи като тази на Своге „Българката днес” са важни и обществено значими?

Инициативи като „Българката днес” от една страна дават много важна моментна снимка, в която жените съизмерват себе си с доминиращите тенденции в страната. Това е стимул за развитие. Показва по-ясно собственото място и желаната бъдеща посока. От друга страна се създава по-силно усещане за идентичност, защото си част от мащабен проект. Твоят глас е дал принос. А така има отражение и върху самооценката.

До тук говорим за фактори на ниво личността на жената. В социален план, тази кампания ни дава много ясни индикации за това как се развива обществото ни. Защото жената е доминираща в отглеждането и образованието на децата-т.е менажира бъдещето. Определяща е посоката на междуличностните отношения. Заедно с партньора си се учат на по-пълноценно битие, а това е задаването на модел и културна промяна в социума.  Жената дава цвета и вкуса на живота около нас и го прави все по-интензивен и все по-наситен.

Каква е връзката между така описаната българка днес и тъмната серия шоколади Своге?

Съвременната българка е уверена в себе си жена, умело балансираща между кариерата и личния живот. Като такава, тя открива малките удоволствия в живота и се наслаждава на наситените и интензивни усещания. Колкото повече се развива като личност, толкова по-големи изисквания има към своето битие и към продуктите, които консумира.

По тази причина тъмната серия шоколади на Своге перфектно се вписва в ежедневието на съвременната българка, благодарение на високото качество на шоколада и плътния му какаов вкус.

А как според Вас би се развил образът на българката след 30 години?

Отговорът е именно в резултатите от тази кампания. Защото съвременната жена-майка, ще даде базовите модели на момиченцата-бъдещи жени.

Когато майката показва увереност, балансирана самооценка и удовлетворение от това, с което се занимава, то момиченцата ще израснат също с увереност и способност да се себезаявяват.

Когато майката знае как да се грижи за себе си и го показва на дъщеря си, то ставайки жена, тя ще може да изисква от средата и да създава комфорт за себе си.

Ако майката предава модела на постоянното развитие, с търсене на новаторство, проява на креативност и находчивост, то в бъдеще следващото поколение ще бъде действено, ще създава възможности, ще бъде гъвкаво.

Така че, нека сме оптимисти, следващите поколения българки ще бъдат все по- космополитни, все по-свободни и ще владеят до съвършенство мениджмънта на времето и пространството си. Но смятам, че стремежа към уют и ритуалите за удовлствие ще става свързан все повече с качествените и с наситени вкусове. Те ще станат традиция.

Спонсорирано съдържание

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти