Васильовден е

Васильовден е
Снимка: Thinkstock

Първият ден на годината е посветен на Свети Василий Велики, който е живял през IV век от н.е. по времето на известния римски император Константин Велики.

Животът на светеца е бил изпълнен с богоугодни дела, най-великото от които са основаните от него Василиевски манастири, близо до родния му град Кесария Кападокийска.

Светата обител приютявала бедни и сираци, подпомагала стари и немощни хора. Всеки нуждаещ се можел да получи подслон, храна и грижи във Василиевските манастири.

Днешният празник е известен още като Обрезание Господне. Тогава новороденият Исус е бил занесен за пръв път в църквата, където по еврейски обичай е бил обрязан, т.е. бил кръстен по Старозаветните ритуали.

В българския народен календар Васильовден се нарича Сурваки. Младите сурвакари обикалят къщите и сурвакат стопаните с дрянови клонки, преплетени и украсени с цветни конци, пуканки и сушени плодове.

Домакините даряват малчуганите с плодове, орехи и колачета. Смята се, че къща, която е била посетена от сурвакари, ще бъде с пълни хамбари и животни през годината, а хората в нея – здрави и благословени.

На трапезата се поднасят печена кокошка или пуйка, свинско със зеле, погача, тиквеник, жито, ошав, мед и орехи, както и баница.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената:  Васил, Васила, Василка, Веселин, Веселина, Василена, Василина, Весела, Веселка, Васка, Веска, Вълчо, Вълко, Вълкан, Вълкана, Въла, Въло.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти