Васильов ден е

Васильов ден е
Снимка: Thinkstock

На 1 януари отбелязваме обрезание Господне и празнуваме деня на Василий Велики. На осмия ден след раждането си младенецът Исус е бил занесен за първи път в църквата, за да бъде посветен на Бога. Обрезание Господне всъщност е Старозаветното кръщение и тогава Исус Христос е бил обрязан по еврейски обичай, което символизира изчистване на човешките прегрешения.

Първият ден от годината е по-известен като Васильовден. Тогава почитаме паметта на Свети Василий Велики, който се е родил през 330 г. по време на управлението на император Константин Велики и починал на 1 януари 379 г. в римския град Кесария (днес гр. Кайсери в Турция).

Василий е бил буден и начетен младеж, който завършил с отличие училището в родния си град, а по-късно продължил образованието си в Константинопол и Атина. Макар че получил богати познания по философия, математика, астрономия, литература и медицина, светската кариера не го привличала. Младият мъж започнал да набляга на богословските науки и това белязало бъдещия му житейски път, а приятелството му с Григорий Богослов спомогнало да направи своя избор.

Василий е бил покръстен в християнската вяра във водите на река Йордан през 357 г. и след това предприел пътуване до Сирия, Палестина и Египет, за да се посвети в духа на монашеството. Поразен от способностите на монасите – аскети да се въздържат от вода, храна и сън, той решил да им подражава.

Година по-късно той се завърнал и основал манастир в семейното имение, заедно с брат си, майка си и сестра си. Събрали се и ученици – последователи, които приели неговия аскетичен начин на живот. Не след дълго Василий проумял, че пълното отшелничество застрашавало слабите, но не приемал и монасите, които се интересували главно от икономическите си интереси.

Така свещеникът избрал смесената форма на монашеското житие, обединяваща най-доброто от аскетизма и подвижничеството. Василиевските манастири станали известни със своята благотворителност и подпомагали бедни и немощни хора, както и сираци и вдовици.


За Свети Василий се носи легенда, че сам е предсказал деня на смъртта си, но и извършил паметно дело. В Кесария живеел еврейски лекар, който се славел, че можел с точност да посочи смъртния ден на болния. Разболял се тежко и Василий и извикали юдейския доктор. След като го прегледал, казал на близките му да се подготвят, защото болният нямало да доживее до вечерта.

Разбирайки за съдбата си, светията се обзаложил с лекаря, че ако доживее до другия ден на обяд, ще покръсти юдеина в християнската вяра. Сигурен в правотата си, лекарят приел облога. Василий силно се молил на Бог да удължи живота му с няколко часа заради спасението на евреина. На другия ден повикали отново доктора, който не могъл да повярва на очите си, след като видял живия поглед на смъртника и приел да бъде кръстен от самия Василий.

Като се върнал у дома си след последната литургия и кръщението на лекаря, светията предал блажената си душа на Бога. Това станало на 1 януари 379 г. Затова на този ден се отслужва света Василиева литургия.

В народния календар Васильовден е известен още като Сурваки. Традицията е малки деца да обикалят къщите и да пожелават благоденствие и здраве на стопаните като ги потупат по гърба с дрянови сурвачки. Малчуганите казват наричания за пълни кошари и хамбари, здраве, жилаво като дряновата клонка и къща, пълна с детски глъч. От своя страна домакините даряват сурвакарчетата с гевреци, лакомства и дребни пари.


Трапезата на този ден е празнична и богата. Обикновено менюто е печена пуйка или кокошка, баница с дрянови клонки и късмети и ошав. На масата има мед, орехи и жито. Задължително храната се прекадява с тамян, за да бъдат прогонени злите духове.

След дългите и тежки празнични софри, нека започнем новата година като отидем на църква и благодарим за благоденствието и здравето си. Това ще бъде не само добро начало на започващата година, но и положителна нагласа за всички предстоящи събития.

На този ден празнуват: Васил, Василка, Веселин, Веселина, Василена, Весела, Веселка, Васка, Веска, Вълчо, Вълко.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти