В страната на чудесата: Да създаваш светове

В страната на чудесата: Да създаваш светове
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

На белия лист всичко е възможно, щом го докосне талантливата ръка на художник, било то млад и дързък дебютант като Калина Мавродиева или опитен и признат майстор като Ясен Гюзелев.

Пред мощта да създаваш светове – изящни и филигранни или загадъчни и емоционални, можем само да се възхищаваме и да споделяме удоволствието от срещата с истински, достойни таланти.

Откакто видях за пръв път картини на Калина Мавродиева, съм заклета нейна почитателка и следя всичко, което тя прави и изненадва своята публика.

Толкова малка, скромна и тиха на вид, а толкова смела и дръзка в работите си! Работи в уж класическия жанр  живопис, но по модерен и кардинално нов начин. Сякаш се надсмива над законите и правилата, които се преподават в професионалните и академични среди.

Смели композиции и цветове, които са по-характерни за акварела, отколкото за маслените бои. Портрети, но без лица. Почти никакъв фон. И един единствен план! Без перспективи, без фалшиви уподобявания и опити за копиране на действителността

Нейното въображение и почерк създават нова реалност – тази на спомена, мечтата, съня, на емоцията, копнежа и носталгията.

Котки, зайци и портрети на семейството в няколко варианта. Това са основните „сюжети” в нейната настояща изложба от 27 платна в галерия "Нюанс". Можете да ги видите до 7 май и защо не да си купите някоя от тях, защото са на неочаквано добра цена.

След години, сигурна съм, работите на Калина Мавродиева ще бъдат колекционерски бисери. И не само у нас. Предричам го, защото младата троянка има не само уникален стил, има и нюх за това накъде ще се развие живописта.

А сега, добрата новина – от 30-ти април до 31 май ще се открие ретроспективна изложба на Ясен Гюзелев и ще бъде в Софийската градска галерия цял месец! Повтарям, цял месец – всичко от Ясен Гюзелев!

Няма по-голям майстор на илюстрацията, признат по света, издаван и и излаган в страни с дълголетни традиции в жанра. Смело мога да кажа, че Ясен Гюзелев прави от книги, като „Алиса в страната на чудесата” и „Оливър Туист”, шедьоври. Той е не само голям, колкото авторите на тези класики, той е нещо повече – дава им нов живот със силата на таланта и въображението си.

За нас е привилегия да имаме възможността да видим всичко  от Ясен Гюзелев – събрано на едно място. Това ни дава възможност да проследим как се е развивал неговият талант, как художникът е претворявал десетки култови литературни сюжети, как е създавал своите чудесни и магически светове.

От началото на своята кариера през 90-те Ясен рисува таро карти, илюстрации към „Пинокио“, „Пчелната царица“ от братя Грим, след това „Артур и Ескалибур“, „Рожденият ден на инфантата“, „Дама пика“, „Орфей и Евридика“, „Сократ“.  Но шедьовърът в неговото творчество до момента си остава „Алиса в страната на чудесата“.

Негово нестандартно и гениално решение е, когато започва да работи върху Алиса, да направисамо една, но холистична картина, от която всеки оформител може да взима различни сцени и фрагменти. След първата ѝ реализация, осъществена от берлинското издателство „Auflau-Verlag“ (2000), следват седем издания на различни езици  - китайски (2002), английски (2003), испански (2007), български (2010), корейски (2011).

Следващите книги, илюстрирани от Ясен Гюзелев, изпълнени с изключителна прецизност, различни като образност и собствен почерк и стил, са „Микеланжело“, „Дон Кихот“, „Кралят на златната река“, „Оливър Туист“, „Големите надежди“, „Баскервилското куче“.

Всичко, до което се докосне ръката му, се превръща в нов и запомнящ се, уникален и неповторим свят. Свят на чудеса.

Ето в какво се превръщат мечтите – в смелост и авангард в изложбата на младата Калина Мавродиева и в класика и шедьоври в ретроспективната експозиция на Ясен Гюзелев.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти