В приказния свят на фотографията

В приказния свят на фотографията
Снимка: Гергана Змийчарова

Крeмена Димитрова

101 изложби, 43 локации в изложбени пространства в 6 града и неизброими вълнуващи мигове с изкуството на фотографията в месеца, посветен на познатите и непознати възможности на всепоглъщащото и жадно око на обектива.

Месец  юни беше посветен на фотографията и за пръв път, откакто се организира този форум, имаше толкова много събития, че бе почти невъзможно да бъдат обходени и осмислени наведнъж. Радостната новина е, че част от изложбите продължават и след края на феста.

Специално за вас избрах да представя един чуден приказен свят на едно непораснало момиче, обект и автор на собствените си фотографии.

В това обаче няма нищо ексхибиционистично, защото начинът по който Гергана Змийчарова* се отдава на обектива, е провокиран от желанието за себепознание чрез тотално потапяне в света на фантазиите, детските спомени и несъзнаваното.

Неслучайно тя избира сюжетната фотография, в която сама режисира картините, които заснема, започвайки от историята, минавайки през декор, костюми и грим и се стигне до композиция и обработка.

Неслучайно заглавието на изложбата е "Сюжет назаем". Авторката заема сюжети от известни картини на класически майстори (Ян Ван Ейк – "Семейство Арнолфини", Веласкес "Христос в къщата на Марта и Мария", Балтус "Урок по цигулка"), както и истории от популярни приказки като Червената шапчица, Снежанка, Алиса в страната на чудесата, Палечка, Пепеляшка.

Моят фаворит е "Реквием. Жулиета", защото това е най-театралната фотография, в която се преплитат много интерпретативни пластове. С много тънък усет и въображение Гергана замесва Моцартовия Реквием, смъртта на Жулиета, както и характерните за иконичните сюжети на успение разпознаваеми детайли.

Най-пленителното и безотказно въздействащо в изложбата на всестранно талантливата Гергана Змийчарова е, че във всичко, което прави, има чувство за хумор и много любов. А това е неустоимо и за най-закоравелия критик и скептик по отношение на безкрайните възможности на фотографията.

Наскоро в галерия "Ракурси" беше представена сюжетната фотография с дигитални колажи на един от учителите на Гергана – Александър Нишков.

Авторът е вдъхновен от библейските сцени и от темата за страстта в християнския смисъл на думата, затова изложбата се казва "Пасион" и пресъздава по своеобразен начин едноименното музикално произведение на Питър Гейбриъл.

 

Осъвременените новозаветни сцени са разгънати в девет фотографии върху платно, акварелна хартия и две инсталации с условни заглавия: "Чувството започва", "Битие", "Възкресението на Лазар", "Под съмнение", "Преди да падне нощта", "Пясъчната буря", "Стигмата" и "Пасион".

Изложбите в месеца на фотографията са подходящи както за любители, така и за съвсем неподготвени зрители, защото показват едно непознато лице на това изкуство, което сме свикнали  да възприемаме повече като опит за отражение на действителността.

Гледайте фотография, правете фотография и не забравяйте да се усмихвате! Щрак!

*Изложбата "Сюжет назаем" на Гергана Змийчарова може да бъде видяна в галерия Алгара до 12 юли.

Ето ТУК можете да проверите какво все още можете да видите от месеца на фотографията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти