В очакване на „Треска за Оскари: Голямата нощ“: Мон Дьо и Ива Софиянска-Божкова за филмовите вълнения, фаворити и гости в специалното им студио

Мон Дьо и Ива
Снимка: Красена Ангелова/2019/NOVA

Деница Димитрова

Отново идва това време от годината – всички насочват поглед към Холивуд, а той се готви да отдаде почит към най-уважавания мъж в индустрията, когото всеки там мечтае да вземе в ръка. Името му е Оскар и ще бъде връчен за 91-ви път на най-заслужилите в седмото изкуство според Американската филмова академия.

През 2019 г. KINO NOVA ще бъде единствената телевизия в българския ефир, която ще излъчва церемонията по връчването на наградите „Оскар“ на живо след полунощ на 24 февруари. Преди това за първи път тази година NOVA ще ни пренесе в атмосферата на най-бляскавото филмово събитие със специалното студио „Треска за Оскари: Голямата нощ“ във вечерта на най-престижните киноотличия.

Водещи на „Треска за Оскари: Голямата нощ“ ще бъдат Мариян Станков - Мон Дьо и Ива Софиянска-Божкова, които влизат в неделните ни сутрини със „Събуди се“, но този път ще трябва да останат будни до късно.

Мон Дьо и Ива
Снимка: Красена Ангелова/2019/NOVA

На 24 февруари от 22:45 ч. по NOVA двамата ще посрещнат в студиото си някои от големите имена на българското кино, които ще коментират и правят прогнози за победителите. „Треска за Оскари: Голямата нощ“ ще направи зрителите свидетели на подготовката на церемонията и ще се срещнат с най-успешните българи в Холивуд като Тео Ушев и Димитър Маринов, а Ясен Дараков ще се включи с ексклузивни интервюта от червения килим на Долби Тиатър минути преди началото на церемонията.

По този повод разпитахме Мон Дьо и Ива за личните им филмови вълнения, на кого стискат палци за „Оскар“ тази година и подробности около предстоящото им студио.

Какво са за вас Оскарите и на какво се дължи тази магия, с която приковават вниманието на света всяка година?

Мариян Станков - Мон Дьо: Който каквото и да казва, Оскарите са най-големият форум за кино в света. Най-добре изглеждащото шоу на живо по телевизията. Само миналата година церемонията струваше 44 милиона долара. Оскарите са като конно състезание, но с по-интересни играчи и залози.

Ива Софиянска-Божкова: Мечта за всеки в киноиндустрията е златното човече. Това е най-важната оценка за свършената работа през годината. Ако добавим към това бляскава церемония, грандиозен спектакъл, най-големите звезди събрани на едно място... няма как да не прикове всички погледи.

Мон Дьо и Ива
Снимка: Красена Ангелова/2019/NOVA

Кой от филмите, спечелил Оскар през годините, освен в историята на Холивуд, остава завинаги в душата ви?

И: Има класики, които са незаменими и незабравими. Може би ще изненадам с отговор, но за мен филмът, който мога да гледам отново и отново, е „Чикаго“. Музика, танци, перфектна актьорска игра. Никога няма да забравя първия път, когато го гледах, премиерата в Зала 1 на НДК. Цяла нощ си пях песните.

М: „Списъкът на Шиндлер“, мисля, че това е моят фаворит – никога до този момент не бях гледал такъв филм и никога след това не съм гледал. Филмите за Холокоста не са ми интересни след тази история. Помня, че като свърши филма, дълго време след това не можех да се успокоя. „Кръстникът“, „Смело сърце“, „Гладиатор“ и „Форест Гъмп“ са моите топ 5 на всички времена.

Предпочитаният филмов жанр?

И: Фен съм на музикални филми. „Кабаре“, „Девет“... изключително трудно ми се вижда едновременно да пееш, да танцуваш и да играеш брилянтно като Лайза Минели например. Разбира се, всеки смислен филм с красива история и добра актьорска и режисьорска работа будят възхищение у мен. Най-трудно възприемам фантастиката. Не ги усещам.

М.: И аз не харесвам фантастика, ужаси също. Любимият ми жанр е добре разказаната история. И съм много разочарован, че в последните години добре разказаните истории отстъпват място на политическата коректност.

Мон Дьо и Ива
Снимка: Красена Ангелова/NOVA/2019

Очаквате ли същото и тази година? Кои са вашите фаворити за статуетките и имат ли те реален шанс за победа?

М: Тази година за мен добре разказани истории са „Зелената книга“, „Роди се звезда“ и един филм, който не влезе в номинациите, но е филмът, който оглавява моята лична класация – Boy Erased”. Той е съвършен и трябваше да има минимум 4 номинации за Оскар и поне толкова спечелени награди. Шансовете на „Зелената книга“ и „Роди се звезда“ стават все по-малки. „Рома“ на Алфонсо Куарон, който бе представен от платформата „Нетфликс“, все повече набира гласове в Академията, както и най-добре продаваният филм „Черната пантера“, който също може да се окаже големият победител.

И: Тази година най-силно ми въздейства „Роди се звезда“ и „Зелената книга“. Както се разбра, пристрастна съм... Според мен шансовете на моите фаворити за победа са малки, за съжаление. „Рома“ на Алфонсо Куарон направи голям бум в сезона на наградите. Очаквам да вземе отличия и на Оскарите.

Мон Дьо и Ива
Снимка: Красена Ангелова/2019/NOVA

Участието на българско заглавие сред номинациите за чуждeстранен филм вече дълго време ни се изплъзва. На какво според вас се дължи това?

М: Три прости неща. Парите! Един добър филм може да се направи с малко пари, но като цяло за доброто кино са важни парите. Второ, всяка държава си има установен ред, по който си избира представителя за Оскар. Често възникват ожесточени битки и спорове. У нас има Национален съвет за кино от 12 души, които всяка година си имат нови правила и виждания за нещата. И трето, за да е успешен един филм за Американската филмова академия, трябва да е рейтингов – победите и номинациите в международни фестивали да са поне 10, критиката трябва също да е дала висока оценка в най-популярния си сайт Metacritic и колко е висок рейтингът на филма в IMDb.

И: Вярвам че тепърва ще има много български филми, които ще бъдат номинирани за Оскар. Българското кино се радва на международно внимание и все по-често носи награди от фестивали.

Мон Дьо и Ива
Снимка: Красена Ангелова/2019/NOVA

С коя холивудска знаменитост най-много би ви се искало да поговорите на червения килим и какво бихте я попитали?

И: Няма да ми стигне времето да изредя всички имена. Щастлива съм, че съм правила интервюта с Робърт Де Ниро, Джон Траволта, Памела Андерсън, Кийра Чаплин, Джет Лий, Уестън Кекдж, Джеймс Джагър. Мечтая да добавя още имена от червения килим в списъка си.

М: Това е въпросът за мечтата. Мерил Стрийп за това как може да бъдеш суперзвезда, да си Кралицата на Холивуд, без това да е придружено от перчене, пуйчене, и т.н., Джулия Робъртс за семплия живот, Анджелина Джоли за големите очаквания към теб и Шарлийз Терон за трансформациите.

Мон Дьо и Ива
Снимка: Красена Ангелова/2019/NOVA

Какво да очакваме от студиото „Треска за Оскари: Голямата нощ“, което ще се излъчва по NOVA преди церемонията?

И: Много съм щастлива, че съм част от този голям проект. Работим усилено, поканили сме едни от най-големите български имена. Зрителите ще видят мнението на любимите си актьори, актриси, режисьори, кинокритици... ще имаме ексклузивни интервюта. За първи път в България ще се излъчи и Червеният килим – един от най-вълнуващите и любопитни моменти, пристигането на звездите пред Долби тиътър. Разбира се, там ще ги чака кореспондентът на NOVA и единственият български журналист, допуснат до това място - Ясен Дараков.

М: Не сме от хората, които обичат предварително да хвърлят във въздуха фойерверки. Знам едно, от началото на годината сме потопени в този проект. Даваме цялото си сърце в него. Много сме щастливи, че NOVA ни подкрепи във всяко едно наше желание за този голям ефир на 24 февруари. И няма да бъдат спестени средства, за да направим най-доброто, на което сме способни.

Подготвяме специално студио. Поканили сме едни от най-големите български актьори и актриси, кинокритици и музиканти. И, както каза Ива, за първа година българите ще видят Червения килим така, както Господ и Академията са казали (смее се). Последният час и половина от студиото ни ще бъде именно от мястото пред Долби тиътър с най-големите в индустрията и техните интервюта.

Очаквайте студиото „Треска за Оскари: Голямата нощ“ с водещи Мариян Станков - Мон Дьо и Ива Софиянска-Божкова на 24 февруари, неделя, от 22:45 ч. по NOVA, а в 23.30 ч. се пренесете в ефира на филмовия канал KINO NOVA, за да посрещнете  старта на дългоочакваната церемония на престижните награди „Оскар“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти