В очакване на "София Филм Фест"

Плакатът за тазгодишното издание на проявата
Снимка: София Филм Фест

За 17-та поредна година фестивалът "София Филм Фест" ("Sofia International Film Festival") ще събере филми, гости, популярни личности, журналисти и почитатели на киното в столицата ни. Между 7 и 28 март зрителите ще могат да видят над 200 игрални, късометражни и документални заглавия от десетки държави. Освен в София прожекции на част от филмите ще има и в Пловдив, Варна и Бургас.

Сред акцентите тази година е панорамата от 12 филма на италианските режисьори братята Паоло и Виторио Тавиани, сред които "Свети Михаил имаше петел" (1972), "Под знака на скорпиона" (1969), "Алонзанфан" (1974), "Баща-господар" (1977), "Нощта на Свети Лаврентий" (1982), "Хаос" (1984), "Добро утро, Вавилон" (1987), "Нощно слънце" (1990), "Фиориле" (1993), "Сродства по избор" (1996), "Ти се смееш" (1998) и "Чифликът на чучулигите" (2007).

Запалените киномани пък ще имат шанса лично да разговарят със самия Паоло Тавиани на 9 март от 12,30 часа в Дома на киното.

В същия ден, но от 18,30 часа в кино "Люмиер" режисьорът ще получи и Наградата на София, връчена му от Столична община, след което ще бъде представен най-новият филм на двамата братя - "Цезар трябва да умре".

Специален момент в програмата на феста ще е посветен на израелското кино, тъй като през 2013 г. се навършват 70 години от спасяването на българските евреи. Проектът включва две програми - "Фокус Израел'' и "Оптимистите", в които ще бъдат показани заглавия, свързани с Холокоста и спасяването на българските евреи.

Актьорът и музикант Ицхак Финци също ще получи Наградата на София за своя принос към киноизкуството. В негова чест "София Филм Фест" ще излъчи филмите "Преброяване на дивите зайци", "Духове в старите къщи на София" и "Вера".

* Цялата програма на фестивала можете да видите ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти