"В леглото с мъжа ти" - книгата, която провокира жените в България

ника набокова
Снимка:

Готови ли сте да влезете в леглото… в главата на любовницата?

Думата любовница обикновено извиква във въображението дългокрака нимфа с пищна гръд, сладострастна, пресметлива и фатална. Ника Набокова разбива този мит! Самата тя е била „другата жена“ и от позиция на опита си, както и на база на психологическите изследвания в сферата, ни дава всички отговори – директно и без завоалиране.

Всички ситуации, през които минава такава връзка - любовта, ревността, тайните срещи, лъжите, търсенето на вярното решение, обещанията, самообвиненията и моментите, в които колебанията са повече от решенията. Авторката дава рецепти за преодоляването им, но и за откриването и овладяването на истинските причини една жена да изпадне в тях. 

ника набокова
Снимка:

Тази истина няма да ви бъде казана в лъскави списания и в популярни предавания. Ясно формулирани, ефективни и лично проверени методи, със задълбочени познания за човешката психика и взаимоотношения - Ника ще ви изведе от зоната ви на комфорт. Бъдете готови!

Ника Набокова е автор на пет книги, изключително популярен блогър и успешна бизнес дама. С нейна помощ много жени са се справили с трудни житейски ситуации. Книгите й са преведени на шест езика и са продадени в милиони екземпляра.

Днес ви срещаме именно с Ника и си говорим с нея за ролята на любовницата, за феминизма и за това дали може да се просто изневярата:

Казваш за себе си, че си феминистка, която обича свободата си. В днешно време сякаш много дами се определят като такива. Но може ли в такъв случай човек да се отдаде докрай на някой друг? Възможно ли е за една свободолюбива феминистка да даде напълно сърцето си на някого?

Знаете ли, струва ми се, че идеята да отдадеш изцяло сърцето си на някого е нещо много странно и не е напълно реалистична. Поне не и за здравомислещия човек.

Ще се опитам да обясня.

Обичам съпруга си. Вярна съм му. И двамата сме поддръжници на моногамните връзки и имаме споразумение да не флиртуваме с други хора, още по-малко да влизаме в отношения с тях. И това не е ограничение на свободата ми. Това е моят съзнателен избор. Не искам да целувам, спя, живея с различни мъже. Искам с един конкретен. Уважавам съпруга си, неговото мнение, потребности и желания. За мен е важно да се чувстваме добре в нашето семейство. Вслушвам се в него. Но освен това, в моето сърце, присъствам и аз самата. Моите желания, стремежи, амбиции. Тях зачитам също толкова силно. Мъжът ми също ги уважава, затова ги приема.

В сърцето ми има още място за приятелите ми, брат ми, сестра ми. Част от моята любов им принадлежи. И не мога да бъда ограничена в общуването си с тях. Никога по никакъв начин. Имам още работата си, даже работите си, които също ангажират огромна част от ресурсите и времето ми. И това е част от сърцето ми. Моите хобита. Спортът, пътешествията – и те имат своето отредено място и любов. Разбирате ли? Може да обичате и да бъдете с човека до себе си, при това да имате още много друго. Двете не се изключват взаимно.

Феминизмът – за мен се състои в равенството. Жената е личност, и мъжът е личност. И като хора, те са с абсолютно равни права и възможности. Свободата не се отнася до това да не се нуждаеш от никого. А да можеш да избираш: необходимо ли ми е това или не, да бъде или да не бъде.

ника набокова
Снимка:

Споделяш открито, че в живота си била в ролята на любовницата. Около това се върти и темата на книгата ти „В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата“. Кой е най-важният урок, който научи от преживяването?

Никога повече да не постъпвам така! Но не защото е смущаващо или нещо подобно, а защото за мен такива отношения са пагубни. А аз глупачка ли съм, че да се саморазрушавам? : )

Как би се почувствала, ако ролите се разменят и си от другата страна? Не на любовницата, а на жената, която разбира, че ѝ изневеряват ? Имаш ли съвет към дамите, които преминават през това?

Била съм от другата страна. Ужасно е. Мъчително и обидно.

На жените, които са в подобна ситуация бих казала следното: скъпа, моля те, обърни внимание на своето състояние. Не започвай тази игра, не влизай в съперничество, това ще те нарани и довърши. Обърни внимание на това какво се случва с теб, какво се случва в теб. Превърни се в свой защитник, най-добър приятел, потърси подкрепа и помощ на правилното място.

Не се опитвай да го задържиш – ако иска да „руши”, нека разруши. Ти не си виновна. Ти не си жертва. Моля те, не бъди жертва. Никой няма право да постъпва така с теб.

ника набокова
Снимка:

Струва ли си да простим изневяра и да останем във връзка, в която нещо сякаш се е счупило? Има ли връщане назад и при какви обстоятелства?

Отговорът на този въпрос зависи от много фактори. Като например:

При какви обстоятелства е настъпила изневярата, отношенията им продължителни ли са били или еднократен секс, как се отнася впоследствие провинилата се страна, докъде бихте стигнали, за да запазите връзката си, какво се случва в нея като цяло и има ли за какво да се хванете, за да я възстановите.

Така че този въпрос няма еднозначен отговор.

Но едно може да се каже със сигурност. Ако изневерилият смята, че „нищо лошо не се е случило”, не признава вината си, обвинява ви, че сте надебелели, погрознели, станали сте отегчителни, не правите достатъчно секс и му липсва внимание и затова е изневерил – то най-добре е дори без обяснения веднага да го изхвърлите от живота си.

Как бих постъпила, ако мъжът ми изневери? Много ще ме заболи. Но какво точно ще направя – не зная, защото както вече споменах трябва да се разглеждат всички обстоятелства.

Вярваш ли в максимата „По-добре сама, отколкото зле придружена“?

Напълно съм съгласна. Но и бих допълнила – по-добре да сме в търсене на правилния, отколкото да бъдем с грешния.

ника набокова
Снимка:

Какво ще кажеш на момичетата, които за загубили вяра в любовта?

Била съм на твоето място. Ти грешиш. Има любов. Има я в теб. Има я и в другите за теб.

Какви качества трябва задължително да притежава добрият партньор според теб?

Развита емоционална интелигентност, способност за изграждане и водене на диалог, уважение към личността на другия човек. Всичко останало следва от тези точки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти