Създадено за La Roche-Posay

„Ужас, имам акне!“ Не се паникьосвайте, а вижте тези полезни съвети за справяне с досадните пъпки

„Ужас, имам акне!“ Не се паникьосвайте, а вижте тези полезни съвети за справяне с досадните пъпки
Снимка: Istock

Всеки от нас, който на някакъв етап от живота се е сблъсквал с проблема, наречен „акне“, е искал да може да замахне с вълшебна пръчица и неприятните зачервявания просто да изчезнат и никога да не се връщат. Понякога акнето има неприятната способност да се завръща и точно когато сме си мислили, че сме се сбогували с него в тийнейджърските си години, то да ни навести отново. Всъщност цели 40% от хората над 25-годишна възраст страдат от него.  

Коварното при акнето е, че освен буквално нелицеприятно, то се отразява зле и на самочувствието, себеоценката и социалните мероприятия, независимо дали ще е училище или работа. Другото специфично при него е, че не може да се прикрие никога качествено поради факта, че пъпките в повечето случаи са неравни и дори един продукт да има способността да прикрие зачервяването, не може да кажем същото и за формата. При всички положения изходът е един – да се справим геройски с него и да го заличим от лицето си. Нека разберем и как.

a
Снимка: Istock

Причинители на акне

Няколко са основните виновници за появата на акнето – замърсеният въздух, промяната на климата, слънчевите лъчи, неправилното хранене или употребата на козметика, която не е подходяща за вашата кожа.

Какво да правим, когато се срещнем с акнето?

На първо време се съсредоточете върху това да останете спокойни и да не позволявате неприятните пъпки и другите „екстри“, които вървят с акнето, да повлияят на психиката ви. Не се втурвайте презглава да търсите с какво да замажете положението и да прилагате всевъзможни самоназначени лечения.

Хранете се правилно

Опитайте се да изключите от хранителния си режим мазната храна, захарта и млечните продукти. Залагайте повече на натурални антиоксиданти като плодове, зеленчуци и сурови ядки.

Не докосвайте лицето си

Мийте ръцете си винаги, когато предстои да докосвате лицето си – например, когато извършвате козметичната си рутина, и в никакъв случай не стискайте или чоплете пъпките, защото може да доведе до кървене, тежки белези или инфекция. Може също така да увеличи възпалението и да запуши порите, като влоши проблема с пъпките. Когато спортувате или се потите, винаги измивайте нежно лицето си.

Не стойте дълго на слънце

Честото излагане на слънце дехидратира кожата, което с течение на времето я кара да произвежда повече мазнини и да блокира порите. Задължително след козметичната си рутина нанасяйте слънцезащита, независимо от сезона или локацията.

Не прекалявайте с грима

Използването на много грим може да запуши порите и да предизвика обриви. Ако използвате грим, уверете се, че е некомедогенен и без аромат, за да предотвратите дразнене на кожата. Винаги отмивайте грима, особено преди лягане.

Използвайте правилната грижа

a
Снимка: La Roche-Posay

Когато става въпрос за здравето ни, винаги се доверяване на специалистите. Именно затова се вслушахме в съветите на над 90 000 дерматолози, които препоръчват Effaclar Ultra концентриран серум (за тези над 20-годишна възраст) и Effaclar Duo Plus (за тийнеджърите) от La Roche-Posay.

Ултраконцентрираният серум Effaclar Ultra бързо ни спечели с формулата си и със супер мощната си комбинация от активни съставки, така че да действа като ексфолиант, да успокоява кожата и да предотвратява повторната поява на акне и други несъвършенства.

ааа
Снимка: La Roche-Posay

Серумът с лека и немазна текстура действа със силата на три киселини – една от които салициловата. Тя изчиства петната, спомага за предотвратяване на нови неравности по лицето и редуцира образуването на невидими с просто око микрокомедони – едни от водещите кожни проблеми при възрастните.

Ниацинамидът в серума Effaclar Ultra пък заличава неравностите и редуцира възможните белези, които могат да се образуват след изчистване от акне. При тийнейджърите, поради различни предизвикателства, стрес и хормони, кожата може да пострада особено много. Точно в този момент най-добрият избор е кремът Effaclar Duo+  от La Roche-Posay. Той бързо изчиства съществуващите пъпки, предотвратява повторната им поява и ограничава риска от петна. Формулата на Effaclar Duo+   е с три ключови съставки: ниацинамид - намалява зачервяванията и възпалителните процеси, procerad - предпазва от появата на петна по кожата след отстраняване на акне и aqua posae filiformis и маноза - спомагат за възстановяване на баланса и стимулират регенерацията на кожата.

в
Снимка: La Roche-Posay

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти