Утре почитаме св. Спиридон - тази нощ преминаваме към новото

Утре почитаме св. Спиридон - тази нощ преминаваме към новото
Снимка: Thinkstock

Утре почитаме паметта на Свети Спиридон. В България той се тачи като закрилник на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др. Народът вярва, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. 

Смята се, че каквото е времето през 12-те дни след деня на св. Спиридон, такова, според поверията, ще е то през съответните месеци на следващата година, като на първия ден съответства януари, на втория - февруари и т.н.

Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември. Не само дните, но и 12 следващи нощи показват какви ще бъдат месеците, които идват.

С празника на му на 12 декември са свързани още зимният празник на св. Анна (9 декември) и на прор. Даниил (17 декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново.

Ето защо с падането на нощта се смята, че идва едно ново начало, свързано с тези светли декемврийски празници. Редно е в този ден хората да имат добри помисли, за да бъде хубава предстоящата година.

На този ден празнуват и други занаяти - шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него, особена почит му оказват и керемидарите и тухларите. Св. Спиридон се приема и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват също козарите.

Народът вярва, че св. Спиридон е лечител на рани, порязване, обриви, пъпки и екземи и в негова чест се месят колачи, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома. 

Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.
 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти