Уменията, които ни правят успешни

Уменията, които ни правят успешни
Снимка: Thinkstock

Най-хубавите неща в живота са безплатните, но това не означава, че няма да ви отнемат време, концентрация и малко работа, за да получите.

Без болка няма победа.

Ако тази известна фраза важи в пълна сила за повечето хора, които тренират здраво във фитнес залите, тя важи и за живота... във всяка негова област.

Всеки човек рано или късно се научава на някакви житейски уроци. Добре е обаче да имаме и умения, които определено ще са ни от полза, както в личните взаимоотношения, така и в професионалните.

Ето и 10 умения, които всеки трябва да притежава:

1. Съпричастие

Съпричастието е по-скоро качество, което човек притежава, то му е вродено или е възпитано от родителите. Може да сте много дисциплиниран, отговорен човек, но да сте изключително студен, да не се интересувате от другите хора.

Емпатията или съчувствието е способността на човек да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите. Емпатията е обратното на егоизма.

Снимка: ThinkStock

Степента на емпатия е строго индивидуална, като съществуват и различни видове емпатия според начина, по който другият индивид е разбран – когнитивна, емоционална, интелектуална.

Емпатията стои в основата на градивното социално общуване. Ето защо трябва да положите усилия да бъде по-съпричастни, ако това е нещо, което ви липсва.

2. Управление на времето

Доброто управление на времето е едно от най-високо ценените умения от страна на работодателите. Макар да няма конкретно правило как точно да разпределяме времето си, е важно да намерим система, която да работи лично за нас. 

Най-трудното нещо е да се научим да планираме. Добър начин за изпълнение на дневните и седмичните задачи - направете си списък с всичко, което не търпи отлагане - в работата или дома. Определете кое е най-важно, за коя точка имате най-малко време. Изпълнението на задълженията ви в срок е само плюс за вас.

Снимка: Thinkstock

3. Помолете за помощ

Няма нищо лошо да се помоли за помощ, когато имаме нужда от нея. Често хората се страхуват, че ако поискат помощ от някой, то това ще ги превърне в слаби. Истината обаче е съвсем друга. Това показва и проучване на Харвардския университет, в което учените твърдят, че търсенето на съвет или помощ от колега ви прави да изглеждате по-добре, а не обратното. Същото важи и за обратната връзка - не се страхувайте да търсите оценка на работата си, защото тя може само да помогне.

4. Последователност

Няма значение дали започваме да се занимавате с нов спорт, нова работа или просто искаме да създадем някакъв нов навик - последователността може единствено да ни помогне. Хората често спират да работят усилено, когато достигнат високо ниво в професията.

Трябва да запомним, че за да запазим високите си позиции... трябва да работим по-усилено, но и последователно. 

Снимка: Thinkstock

5. Кога да спреш да говориш

Понякога се случва, че говорим прекалено много. Не може да си на работа, а през цялото време да се оплакваш за времето, например. Когато си гневен, сърдит или просто не ти е ден, не е проблем да споделиш, да бъдеш по-тих през деня, но не е необходимо да го натрапваш на всички в офиса. Никой не е виновен за настроението ти. 

6. Слушай

Едно от най-важните неща в живота - да изграждаш връзки. Без значение дали те са любовни, свързани с работата, връзките са важни. Това, което обаче ги прави трайни и силни - умението да слушате. Днешната работна среда е много по-напрегната. Следим телефоните, електронната поща, имаме куп задължения и отговорности. Понякога е трудно да се съсредоточим върху най-важното, а именно... да слушаме. Възможно е някой колега да ви каже нещо, но вие да не го разберете веднага. Ето защо няма нищо лошо в това да го попитате отново. Няма да ви навреди, защото може да не сте го разбрал правилно в началото.

7. Честност

Да бъдете напълно честен с хората може да бъде стряскащо за тях. Същото се отнася с пълна сила и за умението да казвате ясно и категорично "Не", когато ситуацията го изисква. Да, възможно е да има обидени хора, защото сте заявили мнението си открито, може и да ви намразят, но честните хора са определяни и като по-смели, способни да поемат рискове.

8. Да бъдеш в настоящето 

Изключително ценно качество - да живее тук и сега. Много хора се "отнасят" по мисли за бъдещето. Това не е лош навик, но не е и препоръчителен. Има тънка разлика между това да планирате бъдещите си действия по отношение на кариерата, но за да ги изпълните е необходимо да бъдете в настоящето. Да живееш сега значи да насочиш мислите си към всичко, което трябва да свършиш в този момент, а не да го отложиш за утре.

9. Да научиш нов език

Да научиш нов език предоставя огромен шанс в много отношения.

По-добра работа, по-богата обща култура, повече възможности за контакти с хора от различни култури. Посещението на курсове е хубаво нещо, получавате сертификат за нивото, което владеете. В днешно време обаче може и сами да изучавате език. Има достатъчно речници, упражнения, клипове в интернет, които кратко, но ясно и съдържателно дават информация за един или друг език. 

10. Да говориш пред публика

Говоренето пред публика за много от нас може да е истинско предизвикателство. Уорън Бъфет, американски инвеститор, бизнесмен и филантроп, считан е за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари, споделя открито, че преди години бил толкова несигурен в себе си, че повърнал, когато му се наложило да говори пред публика. Умението да изразявате свободно мислите си пред повече хора е умение, което ще ви се отплаща с времето. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти