Създадено за Huawei

Удобството на ръката ни: Как смарт часовниците променят здравословните ни навици

Удобството на ръката ни: Как смарт часовниците променят здравословните ни навици
Снимка: Huawei

Обещанията са, за да се спазват. Покрай Нова година мнозина използват момента, за да си поставят нови цели и най-често сред тях е подобряване на личното здраве. Това пък е свързано с изграждането и поддържането на полезни навици. Ако трябва да сме честни, това е трудно и често хората се нуждаят от помощник, особено в началото, когато все още намират какво точно работи добре за тях.

Снимка: Huawei

Най-добре е това да бъде личен асистент, който знае как да борави с наличната информация. Само че не всеки може да си позволи такъв асистент. Или пък може? Смарт часовниците вече са достъпни на най-различни цени и всъщност могат да влязат в ролята именно на такъв асистент и да помогнат на своя собственик да постигне целите си. Мащабно проучване на Ipsos по поръчка на Huawei проверява нагласите и мнението на потребителите в няколко държави – България, Турция, Румъния, Италия, Испания, Полша, Германия и Великобритания. От него ясно се вижда, че смарт часовниците действително помагат за подобряването на общото здраве и изграждане на здравословни навици. Не вярвате? Нека да видим подробностите.

С мисъл за здравето

Преди да видим как точно смарт часовниците помагат, трябва да разберем от какво имат нужда хората. Проучването открива, че интересът на потребителите към устройствата за здраве и благополучие расте, а с това и желанието на хората да подобрят общото си качество на живот. Анализът е направен през септември т.г., като са анкетирани 8000 души – по 1000 от всяка държава, на възраст между 18 и 64 г.

Почти всички анкетирани искат да направят промени в начина си на живот, които да подобрят здравето им. Българите са сред хората, които искат да направят най-много промени - 85% от нашенци имат интерес към физическото и психическото си състояние. Едва 53% от българите обаче са доволни от физическата и 58% - от психическата си кондиция.

ИНТЕРЕС КЪМ ЗДРАВЕТО/ БЛАГОПОЛУЧИЕТО
Снимка: Huawei
 

Освен това 87% от българите казват, че имат поне един симптом, който е свързан с влошаване на физическото или психическото им здраве. Средно хората споделят, че имат 5.3 симптома. Най-често това са проблеми със съня, следвани от нездравословно хранене, намалена енергия, влошени двигателни способности. 30% имат проблеми с регулиране на теглото, а 28% - с почивката.

15 най-изпитвани симптома

15 НАЙ-ИЗПИТВАНИ СИМПТОМА
Снимка: Huawei
 

И постепенно идваме към корена на проблема. 80% от българите са наясно, че има връзка между начина им на живот и здравето им. Това обаче далеч не означава, че хората правят нужните промени. Едва 37% казват, че имат някаква физическа активност всеки ден, а 33% спортуват редовно. Трима от петима казват, че се грижат за себе си най-вече чрез стремеж да ядат добре, да пият вода, да поддържат социални контакти и да се стремят да са спокойни.

Кои са най-важните промени в начина на живот

ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА НАЧИН НА ЖИВОТ ОТНАСЯЩ СЕ ЗА МЕН
Снимка: Huawei
 

Същевременно 94% от българите искат да подобрят поне един здравен аспект на живота си, а средно – по 4.5 промени. Това ни нарежда на трето място сред анкетираните страни. Най-много искат да намалят стреса – 52%, а 45% - да регулират теглото и да подобрят вида си. Двама от петима искат да се хранят по-добре и да тренират редовно.

Нуждата от помощ

Обикновено във филмите, когато някой от героите си постави новогодишно обещание да отслабне, да тренира и да се храни по-добре, се появява и гръмогласен треньор/асистент, който „мотивира“ героя, често с променлив успех. Ключът към успеха всъщност не е атрактивно изглеждащият треньор, а постоянството. То се гради най-вече като виждаме резултатите. И както гласи старата максима – малките детайли правят най-голямата разлика.

Снимка: Huawei

И тук един смарт часовник ще ни помогне и то много. 88% от българите също казват, че мониторингът на здравните показатели е от полза за доброто здраве. Трима от четирима казват, че е важно да се следят тези данни. За 61% най-важно е кръвното налягане, следвано от сърдечния ритъм, кръвната захар, качеството на съня и др. 

Кои здравни показатели е важно да се следят

ТЕГЛО: ИНДЕКС НА ТЕЛЕСНА МАСА
Снимка: Huawei
 

И така, смарт часовникът е идеално средство за следене на повечето от тези показатели. При това ще събира доста информация, която може да се обобщава и анализира. Същевременно проучването открива, че хората не знаят как да разчитат показателите и кои стойности са хубави и кои – не. Но и тук отново имаме ролята на смарт часовниците и техните прилежащи приложения. Те могат да извършват тези анализи и да показват дали показателите са добри или е нужно да се подобрят.

Снимка: Huawei

Моделите на Huawei например разполагат и с още повече възможности. Чрез тях те могат да са и лични фитнес треньори, като помагат на потребителя да подобри резултатите в тренировките си, да оптимизира времето за възстановяване и т.н. Дават дори и съвети как да подобрим качеството на съня си, които са персонализирани според резултатите от устройството.

И нещо в личен план. Един от най-големите стимули е, когато човек види именно тези малки първи подобрения в резултатите си. Когато все още не усещаме желаното подобрение, но сме на прав път. Моментът, когато забележим, че правим повече крачки без да се уморяваме толкова. Или тичаме малко по-бързо. По-лесно следим калориите си през деня и виждаме първата тенденция на плавно намаляване на теглото в графиката. Да, това са моментите, в които виждаме, че усилията започват да дават резултат. Именно тогава идва истинската мотивация и започва изграждането на навика. Защото не искаме да прекъснем поредицата от успешни дни, постепенно започваме да усещаме резултатите и да ги виждаме в огледалото.

Снимка: Huawei

Всичко това става неусетно и проучването го показва. Притежателите на смартфони показват по-добри познания както за здравните показатели, така и по-стриктно ги следят. Затова смарт часовниците са идеален коледен подарък тази година. Моделите на Huawei например не само ще изглеждат добре и са стилен аксесоар, но и ще помагат в ежедневието, като с лекота ще се впишат в ролята на асистент, който да ни помогне да постигнем новогодишното си обещание и да подобрим здравето си, а с това и целия си живот.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти