Триумфът на "Хамлет" и Явор Гърдев

Явор Гърдев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Не съм решил "да бъдеш или не", затова правя "Хамлет", заяви в отговор на въпрос на БГНЕС режисьорът Явор Гърдев малко преди спектакълът му да получи 5 награди "Икар" снощи.

На Световния ден на театъра – 27 март, бяха раздадени наградите "Икар" на Съюза на артистите. С тези награди завърши Софийският театрален салон, а мотото беше "Печеля или не – това се пита".

Носителите на Национални награди "Икар" 2013 станаха ясни на церемонията по връчването им, която се проведе вчера, сряда 27 март, в Народен театър "Иван Вазов".

Тази година с най-много номинации за наградата на САБ беше спектакълът "Хамлет" от У. Шекспир, реж. Явор Гърдев, на Народния театър "Иван Вазов". Той се бореше за общо за 6 "Икар"-а, а получи пет. Те са за режисура на Явор Гърдев, за майсторско техническо осъществяване, за поддържаща мъжка роля на Мариус Куркински, за сценография и за съвременен танц и пърформанс.

Церемонията по награждаването мина под знака на протестите, в която с хумор се говореше срещу елитите. А сред публиката бяха актьорът Владимир Пенев, сега в ролята на министър на културата, президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Награда "Икар" за цялостен творчески принос получиха Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев - дългогодишни артисти на Народен театър "Иван Вазов".

Те бяха изключително развълнувани от тази награда и споделиха, че вече 53 години са заедно на сцената и в живота. И на въпрос на БГНЕС дали според съвременните критерии не са били в конфликт на интереси, те отговориха, че винаги едно доброжелателно око е гледало от залата изявите на единия и другия.

А от сцената добавиха, че сега с тази награда те са забравили неволите на възрастта с кръвното и хапчетата, а са мислили отново за театъра.

Наградата за чест и достойнство получи Александър Балкански, създател на цирк "Балкански". А Камен Донев, също с "Икар" прогласи, че няма нищо по-хубаво от комерсиалния театър, може би вдъхновен от успеха на спектакъла си "Възгледите на един учител за народното творчество". Награди още получиха от Министерството на културата за мениджмънт и маркетинг Театър "София" и Куклен театър – Видин.

Славчо Маленов взе "Икар"за куклено изкуство. За най-добър спектакъл беше обявен "Медея – майка ми", спектакъл на Иван Добчев и Маргарита Младенова на театрална Работилница "Сфумато".

Ето и общо наградите:

Критически текст, излъчени от гилдията на театроведите, критиците и драматурзите: Асен Терзиев "Театралността - езикът на представлението", изд. "Проф. П. Венедиков".

Драматургичен текст, излъчени от гилдията на театроведите, критиците и драматурзите: VOX POPULI "Яце форкаш".

Съвременна българска музика, излъчени от Гилдия на музикалните артисти: Група Deep Zone Project за песента "I Love My DJ".

Съвременен танц и пърформанс, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства: "Мишеловката" – пърформанс в "Хамлет", хореографи Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

"Златен глас", излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа: Елена Русалиева за дублаж на ролята на Пати Хюз в сериала "Щети".

Цирково изкуство, излъчена от Гилдията на цирковите артисти: Цветелина Попова за 20 годишната й дейност и постиженията й в областта на каучук –еквилибристиката.

Куклен спектакъл, излъчени от гилдията на творците в кукленото изкуство: "Вграждане" по текст на Мария Станкова, режисура Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Пловдив.

Индивидуално постижение в кукленото изкуство, излъчени от от гилдията на творците в кукленото изкуство: Магдалена Митева за сценария, режисурата и сценографията на "Изгубеният ключ", Държавен куклен театър – Видин.

Майсторско техническо осъществяване: "Хамлет" от У. Шекспир, режисьор Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов".

Сценография: Елена Шопова и Никола Налбантов за визуалната среда на "ПроТекст 5: Навреме", проект на Организация за съвременно алтернативно изкуство "36 маймуни". 

Авторка музика или оригинално музикално оформление: Христо Намлиев за "Вграждане" по текст на Мария Станкова, режисьор Веселка Кунчева, Куклен Театър – Пловдив. ДЕБЮТ: Силвия Станоева и Иво Желев за актьорския тандем в "Клер, Мадам, Соланж", по Жан Жьоне, режисьор Касиел Ноа Ашер, продуцент: "Гала филм".

Поддържаща мъжка роля: Мариус Куркински за ролята на Клавдий в "Хамлет" от У. Шекспир, режисьор Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов".

Поддържаща женска роля: Анастасия Ингилизова за ролята на Перонела в "Декамерон" по Бокачо, режисьор Диана Добрева, Театър Българска армия.

Водеща мъжка роля: Камен Донев за ролята на Семьон Семьонич Подсекалников в "Животът е прекрасен" по Н. Ердман, режисьор Александър Морфов, Народен театър "Иван Вазов".

Водеща женска роля: Гергана Плетньова за ролята на Соня във "Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов, режисьор Пламен Марков, ТМПЦ – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Режисура: Явор Гърдев за "Хамлет" от У. Шекспир, Народен театър "Иван Вазов".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти