Трима мъже и половина

Представяне на книгата на Людмил Тодоров (в средата) - "Шлеп в пустинята" под цигулковия акомпанимент на Ицко Финци
Снимка: БТА/Владимир Шоков

Крeмена Димитрова

Ето че дойде време да поговорим за мъжете в българската литература. Специално за вас съм подбрала трима от най-знатните и четени български автори и техните последни книги. Алек Попов, Людмил Тодоров и Георги Господинов – трима класни писатели, които могат не само да ви разплачат и разсмеят, но и най-важното – да ви замислят.

Алек Попов и палавите сестри
Неочакван избор на историческа епоха и време на действието е избрал най-продаваният автор на издателство "Сиела", ироникът и майстор на абсурдното слово Алек Попов. "Сестри Палавееви" е партизански роман, но написан днес, без патоса на идеологическа пропаганда, без желание за ревизия на миналото, с много жив диалог и чувство за хумор. Нареждайки се до "Възвишение" на Милен Русков, това е поредният опит да се пише за миналото ни от съвременни млади хора, които не носят наслоенията на щампираното и рамкирано политическо и историческо мислене. И Алек Попов и Милен Русков разказват своите истории свободно и необременено.

Главните героини на Алек Попов са чаровни, наивни, и опасни. Техният "капиталистически" произход и авантюристичният им дух заплитат основните перипетии в романа. Неочаквано събудилият се патриотичен дух у дръзките средношколки ги отпраща в планината при четата на обученият в СССР строг и тайнствен Медвед. Дали обаче това бягство в гората ще остане ненаказано и докъде ще стигне тази необмислена тийнейджърска авантюра, ще разберете като прочетете романа, а това повярвайте, става на един дъх.

Една от най-продаваните книги тези дни е типичен приключенски роман, който е подходящ за всеки читател, търсещ действено и забавно слово, а Алек Попов е доказан майстор в този жанр. Типичният му ироничен език и този път не е пощадил героите му. Неслучайно неговите смели партизанки се наричат Палавееви.

Мислителят Людмил Тодоров и философските измерения на един шлеп
Малцина знаят, че режисьорът на "Миграцията на паламуда", "Шивачки", "Емигранти" е автор на няколко романа и сборници с разкази. Ето че на книжния пазар вече е неговият нов роман "Шлеп в пустинята", издание на "Жанет 45". Един много мъжки роман, разказващ една обикновена история на един обикновен семеен мъж в един обикновен крайдунавски град, но с необикновени прозрения за живота, неговия смисъл и Естеството, което се намесва винаги, когато най-малко очакваме.

Един учител по английски седи на прозореца си и наблюдава преминаващите по реката шлепове. Това на пръв поглед обичайно и повтарящо се действие отприщва у него неочаквано прозрение за битието и безсмъртието на душата. Естествено всичко това ще премине през редица промени в живота на този съпруг и баща, който ще открие смисъла на бащинството, неочакваната любов, изневярата, самотата.

Макар звучащ по скандинавски хладен и жесток, Людмил Тодоров успява да ни приласкае и да ни потопи в своя мъжки философски свят. Неговите наблюдения върху живота често звучат като сентенции на дълбок мислител, какъвто, повярвайте ми, той наистина е. В главата ви дълго ще отекват неговите житейски истини, загнездили се там като хартиени корабчета в тинеста река. След този роман погледът става по-бистър, умът по-остър, а сърцето – по-топло.

Четете Георги Господинов и ще станете красиви!
"Невидимите кризи" е една малка голяма книга, която ще ви говори за изчерпването на залежите от смисъл, за литературата като алтернативен енергиен източник, за чудото на четенето, и за чудото на писането. Въпреки че не е художествена литература, а сборник с есета, книгата се чете леко и предлага нещо уникално – през личните сюжети на един от любимите и най-успешните ни и по света автори - да проникнем до изводи за нас, за обществото, за родината ни, за езика и културата, и най-вече за достойнството да бъдеш личност.

И макар че от невидимите кризи да лъха една естествена тъга, то това е тъгата на непримиримият и осъзнат човек, дръзнал да търси смисъла, тъй както се търси дълбоко заровено съкровище. През лабиринтите на митарствата по света и в себе си ще достигнете до истини, които не са само за споделяне като статуси във "Фейсбук", а променят хоризонти и дават надежда.

Това му е хубавото на Георги Господинов, колкото и дълбока да е тъгата, колкото и страшни да са кризите, които описва, винаги се намира нещо светло, което да ни оттласне и този път, и пак, и отново да повярваме в силите си, в моженето си, в духа, който е скрит в бутилката, хвърлена в морето на отчаянието. Четете и ще откриете, че четенето е спасение.

Прочетох тези три книги на един дъх, макар да са много различни като стил, сюжет и език. И сега знам, че съм по-богата със смисъл, вяра и надежда. Тези мъже са ми дали повече от четене - дали са ми кураж и мъжество, защото у тях има по много. И знаете ли какво, не са само тези тримата. Има и още. И Слава Богу!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти