Трифон Зарезан – от Карабунар до Виена

Трифон Зарезан – от Карабунар до Виена
Снимка: netinfo

Ако застанете на софийския площад “Славейков” и попитате случаен минувач “Кой е най-българският празник?”, сигурно ще чуете, че това е 24 май. Но ако зададете същия въпрос на площада в Карабунар или в Сунгурларе, по-вероятно е да чуете магическото словосъчетание “Трифон Зарезан”.

Днес в България празникът на виното се чества от лозарите, градинарите, кръчмарите и всички почитатели на божествената напитка - на 14 февруари по нов стил или на 1 февруари по новоюлианския календар, когато е и църковният празник Трифоновден. Колко е хубаво, че има стар и нов стил!

Защото така е малко вероятно да пропуснем празника и твърде вероятно да го отбележим два пъти. Според традицията сутринта на 1 февруари всички винари отиват на лозето. Там избраният за Цар на лозята първи зарязва лозата и полива отрязаното място с вино. След това попът чете молитва за берекет, а всички присъстващи надигат чашите. Следват общите угощения и винолеене или уютните домашни събирания около вкусната трапеза и бумтящата печка.

В световната, а и в българската кулинарна традиция, виното се използва не само за пиене, но и за готвене. Освен че вкусът на ястията се обогатява с ароматите му, то, благодарение на химичния си състав, не само подчертава вкуса на продуктите, но ги прави по-крехки и лесноусвояеми от организма.

Важно е, обаче, виното за готвене да бъде качествено, а при поднасяне на готовото ястието, то да се сервира със същото вино, с което е приготвено. Колкото по-дълга е термичната обработка на виното, толкова повече се изпарява съдържащият се в него алкохол.

Така че не се притеснявайте да сервирате от уханните гозби на деца и внуци. Все пак да не забравяме с каква опияняваща закуска са се хранили навремето нашите баби и дядовци – попара, в която, вместо с мляко или чай, наквасвали натрошения хляб с червено вино.

Всички видове меса са благодатни за приготвяне с вино: свинско, телешко, риба, пилешко и всякакви други птици са жадни за червено или бяло. На печените и приготвените на пара риби най-много им подхожда сос от ароматно сухо бяло вино и масло. При печеното месо и пиле може да постигнете страхотна хрупкава коричка, ако още докато са във фурната ги обливате със сос, в който има вино, зехтин и ароматни подправки.

Десертите също обичат ароматната напитка – много често тайната на сладките неща се крие във вълшебството да се мариноват плодове във вино. А шоколадовите глазури и кремове, в които има вино, са просто неустоими. Националната кухня на най-големите винопроизводители като Франция, Италия и Испания например, са изпъстрени от рецепти с благородната течност.

Сред най-популярните ястия в българската кухня, които се приготвят с вино, са винен кебап, чомлек, капама, пияни пържоли, пияно пиле и куп други.

Забавна виенско-винска история ми разказа един приятел от Банско. Събрали се за миналия Трифон Зарезан група банскалии, пръснати из Австрия и решили да си спретнат роден пирински уют, като сготвят традиционен чомлек и се почерпят с “църно вино”.

Чомлекът се приготвя от нарязан на едри парчета телешки джолан, заедно с кокала, комбари (картофи) и, разбира се, вино. Всички били до късно на работа, затова натоварили с отговорната задача най-малкия от тях – 18-годишният Боби трябвало сам да “сглоби” чомлека и да мушне специално доставеният от България гювеч във фурната. Наредил Боби мръвките и картофите, наръсил подправки и понеже не бил сигурен колко вино трябва да сложи, звъннал по телефона на друг от компанията. Съветът бил: “Като наредиш всичко, долей с вино”.

Хубаво, ама човекът откъде да знае, че Боби не бил налял и капка вода в огромния гювеч? И така “долей с вино” станало равно на цели две бутилки ароматен австрийски блауфренкиш!

Изгладнелите банскалии пристигнали, отворили капака на гювеча и ахнали – комбарите били църни, чомлекът страшен! Какво точно се е случило след изяждането му, не се знае - никой не смее да говори за това.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти