Трябва, защото искам!

Добромир Банев
Снимка: Ивелина Чолакова

Повечето от нас с удоволствие гледат документалните филми, които разказват истории за чудатите същества на Галапагос.

Архипелагът в Тихия океан се състои от 13 основни вулканични острова, 6 неголеми острова и 107 скали, които образуват територията му. Именно там Дарвин се е светнал, че видовете произхождат един от друг.

Парченца земя, откъснати от останалия свят, и днес поучително ни напомнят как се е случило всичко. Вероятно и Господ има пръст – напоследък науката и религията си стават все по-близки. Че и Дан Браун дирижира непрекъснатия литературен  танц между двете.

Мистериите само изглеждат достъпни.

Милионите години еволюция са кратък епизод в континиуума на време-пространството. Нас ни има тук и сега. Човечеството е съставено от индивиди, които носят съзнание и са способни да изпитват чувства. Или беше така съвсем до скоро.

Гледам по телевизията как майката на една дива котка учи малкото си да ловува. То още е толкова беззащитно и неопитно, че първо си играе с жертвата, в която се опитва да впие неуверено зъби. Побутва храната си с лапа така, сякаш се забавлява с подхвърена топка. Не знае, че причинява още по-бавна и болезнена смърт. Ние го осъзнаваме. И въпреки това играем лоши игри с представителите на собствения си вид.

Ябълка случайно се удря в нечия глава и от утре минаваме на следващото ниво – точно като в електронна игра. Като изключим отглеждането на „фермите“ във Фейсбук, обикновено са интересни игрите, в които се стреля. Виновни са Нютон, Галилей, Леонардо, Дарвин, Айнщайн и цялата плеяда учени и изследователи  – колкото по - умни ставаме, толкова по неразумно се опитваме да управляваме свят, на който само принадлежим.

Нищо не може да бъде сведено до „трябва!“.

„Искам!“ не кореспондира с наивните късметчета с кафето сутрин.

Вероятно деволюцията на чувствата е естествен процес. Спиралата на живота има своите върхове и спадове. Но със сигурност си ставаме все по-чужди.

В същото време чакалът продължава да следва задружния прайд на гепардите, за да се нахрани с останките от последната им жертва.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти