Създадено за Мебели Виденов

Трябва ли ми нов матрак? Вижте нашите съвети при избора на точния за вас

Трябва ли ми нов матрак? Вижте нашите съвети при избора на точния за вас
Снимка: iStock/Getty Images

Всяка Edna знае важната роля на съня и го оценява подобаващо – понякога той е лукс, друг път необходимост, но е безспорно, че качествената почивка е ключът към здрав организъм и супер настроение - съгласете се, че късното ставане през уикенда и безгрижният брънч със семейството вкъщи или приятели в заведение, си е лукс в нашето ежедневие. А ключът към хубавия сън е хубавият матрак.

Но как да разберем кога трябва да го сменим? Или какво е важно да знаем, когато си избираме за пръв път самостоятелно? Нека видим най-същественото и изберем правилния с помощта на Мебели Виденов, които имат толкова много предложения, че само когато ги видим, ни се иска да полетим на пухкав облак, отдавайки се на блажена почивка.

Кога е време да сменим настоящия си матрак?

Пружините скърцат ли при обръщане, убиват ли ви така, че напълно да ви пречат да намерите удобна позиция за спане? Може би матракът е прекалено мек или твърд и ви кара да лежите будни с часове? Когато се случи да провисва при ставане от леглото, това е сигурен знак, че матракът е на последните си издихания (или пружини в случая). Може да се събуждате сутрин с чувство на умора и скованост, да усещате болки в гърба, врата и ставите, както и раздразнителност, умора и други последици от лошия сън.

Позицията на тялото по време на сън

Предпочитаната от вас позиция за спане има значение за избора на подходящ матрак. Спането на матрак, който не предлага правилната опора за обичайната ви позиция, може да допринесе за болка и лош сън.

Ако спите предимно по гръб, по-меките матраци вероятно няма да осигурят достатъчна опора, за да поддържат гръбначния ви стълб в правилна позиция. По-твърд матрак с пяна или хибриден матрак, който съчетава пружини и пяна, може да ви помогне да си починете по-добре. Един от нашите фаворити е Лео. Основна съставна част на матрака са пружини, облечени в джобчета, така че всяка една да реагира самостоятелно при натиск и да осигурява изключителното удобство. Този матрак разполага и със слой мемори пяна, който повишава усещането за мекота и комфорт многократно.

Снимка: Мебели Виденов

Гала Мемори е също прекрасен вариант за инвестиция в здравия сън. Движението на пружините в сърцевината на матрака предоставя добра циркулация на въздуха и контролира влагата, а еластичната пяна от горната страна на ядрото не се деформира. Специалният текстил jojoba с мемори пяна се адаптира според температурата на тялото и разпределя тежестта равномерно върху повърхността на матрака.

Снимка: Мебели Виденов

Спането настрани оказва натиск върху раменете и бедрата, така че е добре да потърсите по-мек матрак, който да омекотява тялото ви и да облекчава натиска в тези ключови точки. Много хора, които спят странично, смятат, че матраците с мемори пяна или с възглавници осигуряват идеална комбинация от комфорт и опора. За тях избрахме Leo Multirelax с високо еластичен дунапрен, създаващ максимално комфортна основа за отпускане на мускулатурата на гръбнака – за релаксиращ и пълноценен сън.

Снимка: Мебели Виденов

Спането по корем натоварва гръбначния стълб, което с течение на времето може да доведе до болки в гърба и врата. Въпреки това, ако можете да спите добре само по корем, трябва да се уверите, че спите на правилния матрак, тоест такъв, който здраво да поддържа гръбначния стълб. Ако матракът ви е мек, е много вероятно да се събудите с болка и скованост. Твърд хибриден матрак или матрак от пяна обикновено са най-подходящият вариант. Kaspia Polyflex е отличен умерено-твърд матрак с Peno Elastic Foam в сърцевината си – за оптимален телесен комфорт при максимална издръжливост и капитониран калъф от Pomerol текстил с антиалергични и регулиращи телесната топлина свойства.

Снимка: Мебели Виденов

Тед Cool Gel Мемори е твърд матрак за тези, които знаят как да се поглезят! Повърхността му е с мемори пяна с капки охлаждащ гел, които „улавят“ топлината на тялото, осигурявайки страхотен сън, дори когато е най-горещо. Еластичната Body Care пяна не се деформира, а Body Balancе текстилът е не само нежен, но и антибактериален и с отлични терморегулиращи свойства!

Снимка: Мебели Виденов

Ако сменяте позицията си по време на сън, трябва да се уверите, че можете да се чувствате удобно на матрака си във всяко положение. Един средно твърд матрак може да предложи точното съчетание от комфорт и опора. При това положение не ви препоръчваме матраците с мемори пяна, тъй като предимствата на оформянето на тялото, които работят толкова добре за хората със страничен сън, могат да затруднят смяната на позициите и да ви накарат да се чувствате дискомфортно. Алтернативите, които можете да разгледате, включват латекс и други видове пяна, които реагират добре на движение. Хибридите също са добър вариант, тъй като съчетават опора от пружини с комфортни слоеве от пяна.

Обожаваме Sirena Ultraflex със супер еластична пяна, благодарение на която се избягва свръхнапрежение на точките на тялото при контакта с него. Дишащата структура на сърцевината създава проветривост и вентилация на влагата.

Снимка: Мебели Виденов

Adry Cool Max от Ted е повече от внушителен със своите екстри - 7-зонова мултипокет пружинна система за прецизна опора без точки на натиск, 7-зоновo профилирана и устойчива HD пяна, зонирана, плътна пяна с отлични ергономични свойства, охлаждаща Cool Gel мемори пяна, полиуретанова Body Care™ пяна. Мечта, нали?

Снимка: Мебели Виденов

Имате ли болки на сутринта?

Ако редовно се събуждате с болки в долната част на гърба или врата, матракът ви може да е загубил способността си да поддържа гръбначния стълб в неутрално положение. Ако продължите да спите на него, само ще влошите нещата с времето. Ако сте с упорити болки в гърба, препоръчваме средно твърдите матраци. Ако изпитвате болки в мускулите, ставите, раменете и бедрата, матракът от средно твърда пяна може да е подходящ за вашите нужди по време на сън.

Вашият огромен избор от матраци в Мебели Виденов ви очаква! Разбира се, това е инвестиция, която си струва да направите и да пробвате на място, затова не ви препоръчваме покупка онлайн, направена „на сляпо“. Но пък сайтът е изключително лесен за навицаия и може бързо да се ориентирате спрямо размера, марката, категорията, цената, а дори и да закупите подходящ аксесоар към него – подматрачна рамка, повдигащ механизъм или пък възглавничка. Желаем ви лек и приятен избор и качествен сън.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти