Трябва ли да си харесвам работата, за да съм щастлива?

офис работа
Снимка: Thinkstock

„Намери си работа, която харесваш, и няма да работиш е ден“. Това казва една много хубава поговорка, в която ние категорично вярваме.

И не е само тя. Много вече се говори за това, че човек трябва да прави само това, което му носи удоволствие, че не трябва да се примирява с по-малко от идеалното за себе си и т.н.

На теория звучи много хубаво. Кой ли не иска да ходи на работа с удоволствие, да разгърне потенциала си да и му плащат за нещо, което всъщност му е приятно да върши?

Човек не може да не е щастлив в това положение, нали?

офис работа
Снимка: Thinkstock

Но какво става, ако нямаме шанса, възможността или способностите да работим това, което искаме или просто да сме добри в нещо, което тук и сега не носи пари?

Всеки от нас трябва да работи, но не всеки може да работи нещо вдъхновяващо. Това значи ли, че всеки един от нас, който работи нещо, което не му е по сърце, трябва да е нещастен през по-голямата част от живота си?

Не разбира се, в крайна сметка работата е само осем часа от цели 24. Ето как и къде да откриете щастието, ако работата не ви вдъхновява.

офис работа
Снимка: Thinkstock

Не се идентифицирайте с работата си

Работата не показва какви хора сме. Успехите или неуспехите ни в работата изобщо не говорят затова дали сме добри хора и добри съпрузи, например.

Но толкова сме свикнали да определяме хората по това, което работят, че сами падаме в този капан – „Как се казваш и какво работиш“, сякаш има значение как си изкарваш парите.

Когато ви попитат какво работите, а на вас не ви се иска да отговаряте, защото не се гордеете с работата си, сменете темата. Например кажете „По-важното е дали съм щастлив“ или „За мен работата не е определяща“.

офис работа
Снимка: Thinkstock

Така ще дадете възможност на разговора да тръгне в друга посока, вместо да „ровите“ в темата, която не ви харесва. И ще покажете, че имате много повече интереси, различни от професията.

Бъдете полезни по друг начин

Често хората намразват работата си, защото не виждат смисъл в нея. Или заради лош мениджмънт хубавата професия се превръща в мъчителна тегоба.

Ако не можете да се измъкнете и да си потърсите нова работа, се опитайте да преоткриете личния си смисъл и ценности като сте полезни за околните и за себе си по друг начин.

офис работа
Снимка: Thinkstock

Ангажирайте се с благотворителна дейност или се включете по-активно в училищния живот на детето си, намерете си хоби или се запишете на спорт или изкуство.

Страничните занимания, които ви дават положителни емоции, ще ви помогнат да преживявате неприятните работни часове по-лесно и няма да се чувствате като провалени неудачници.

Опитайте се да промените средата, вместо тя да променя вас

Има прекалено много различни професии, за да можем да дадем конретни съвети, но е въпрос на гледна точка към реалността дали ще виждаме предимствата или недостатъците на дадена професия.

Обикновено работата позволява някаква гъвкавост, така че се опитайте да я използвате максимално – работете от вкъщи когато може, разместете си бюрото, опитайте се да си хармонизирате смените с колеги, които са ви по-приятни и т.н.

Често чувството за неудовлетвореност се дължи на малки дразнещи фактори, които могат да бъдат преодолени.

Разрешете си да си починете

Често негативните мисли, свързани с работата, са породени чисто и просто от умора. Вземете си една седмица отпуска (ако трябва, кажете, че сте болни) и си починете качествено у дома.

Не пътувайте, не си причинявайте нови емоции, просто си починете. Тогава може да погледнете на работата, щастието и себе си по нов начин.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти