"Три Истанбула"

Истанбул
Снимка: Thinkstock

Издателска къща "Емас" пусна на българския книжен пазар една от десетте най-четени книги от турската литература на всички времена – "Три Истанбула" на Митхат Джемал Кунтай

*"Истанбул на абсолютизма" през тридесет и три годишното мракобесническо управление на султан Абдулхамид... И един млад, хубав мъж - Аднан бей, обожаван от четири жени, но стремящ се отчаяно към пари и власт, които да сложи в краката на единствената, нереално красивата, невъзможната Белкъс.

*"Истанбул на Конституционната монархия", на тези, които идват на власт в името на свободата, но се оказват по-лоши и от Абдулхамид... И един преуспял, хубав мъж в разцвета на силите си - Аднан бей, стигнал до върховете на обществото и държавата, притежаващ конаци, карети, милиони и най-красивата жена на Истанбул и дълбоко нещастен през ледените семейни нощи с все така невъзможната за него Белкъс.

*"Окупираният Истанбул" на първенците в раболепието пред властниците, окупирали страната при цялата нищета на една потъваща империя... И един изпаднал в немилост, застаряващ мъж - Аднан бей, останал без средства, изоставен от фалшивите приятели и от Белкъс, все така недостъпната съпруга, но открил истинските стойности в живота - любовта, която не се купува, и вълшебството, увито в малката люлка до леглото.
        
Книгата обхваща цял един човешки живот - съдбата на писателя Аднан бей, живял през едни от най-смутните времена в турската история. Три епохи на една рухваща империя – периода на сриването ѝ след Кримската война и управлението на Абдулхамид II, последван от Конституционна монархия, оказала се не по-успешна, и Примирието след Първата световна война и провъзгласяването на Турция за република.

Романът разказва не само за личната история на писателя, израснал в бедност, познал богатства, страсти, любови и разочарования, а и на цяло едно поколение, живяло в размирици, нищета и неизвестност. Една панорама на Турция, чиято история е преплетена в човешките съдби и пречупена през техния мироглед по един невероятно мащабен начин. Наред със своята интересна, силно противоречива личност, авторът завладява и с галерия от велики, уникални образи, съпоставими само с произведения от световната класика.

"Три Истанбула"е роман за превратностите, живота и съдбата, преплетени открай докрай с пулсиращия живот на един вечен град.

Митхат Джемал Кунтай е роден в Истанбул през 1885 година. Въпреки че завършва право, той е сред най-видните турски драматурзи и поети. Написан през 1938 година, единственият му роман, носещ автобиографични елементи, справедливо му донася слава. Произведението отразява внушителни периоди от живота на Истанбул и се е превърнало във важна референция за събитията и нравите на една епоха. Освен като историческо свидетелство, с новите израни средства и с впечатляващите психологически анализи "Три Истанбула" отдавна е влязъл в съкровищницата на турската литература и се нарежда сред десетте най-четени произведения от турски автори на всички времена. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти