Tри българки учени с награди за иновативни проекти, сред които лечение на коронавирус

За жените в науката
Снимка: For Women in Science

Доц. Ина Анева, д-р Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните новаторски научни проекти на официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалното участие на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Това е пета поредна година, в която г-жа Йотова подкрепя с присъствието си каузата на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката. Събитието бе уважено още от доц. д-р Диана Ковачева, Омбудсман на Р България, Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, и бе гледано на живо от стотици представители на научната общност и журналисти в YouTube. Цялата церемония, на която бяха почетени и стипендиантките от 2020 г., може да гледате тук.

Стипендиите „За жените в науката“ са едни от най-реномираните и очаквани научни награди в България, които се отпускат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени. Отличията имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите революционни научни проекти с награда от по 5000 евро всяка, като всеки един от проектите е впечатляващ със своя висок потенциал за глобална приложимост.

За жените в науката
Снимка: For Women in Science

Проектът, с който Нина Стоянова-Нанкова впечатли журито на „За жените в науката“ за 2021 г., е фокусиран върху изследването на растението Graptopetalum paraguayense и неговите потенциални лечебни свойства срещу човешки коронавируси. Интересът на Нина и екипа от учени, с който тя работи, към това традиционно тайванско растение е предизвикан от ниските нива на Covid-заболеваемост и летателност, регистрирани в Тайван от началото на пандемията. В основата на проекта ѝ е подозрението, че именно това растение, което тайванците всекидневно консумират, е причината за тези по-високи нива на имунитет на местното население. Това прави проекта на Нина не само интересен, но и изключително актуален и с голямо глобално значение. В момента Нина Стоянова-Нанкова е асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН и е част от лаб. „Теоретична и изчислителна химия“.

За жените в науката
Снимка: For Women in Science

Д-р Мария Калапсъзова е името на втората стипендиантка по програмата „За жените в науката“ тази година. В момента тя е главен асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН, като е завършила висшето си образование в ХТМУ – София. Научната ѝ дейност и проектът, с който спечели наградата, са съсредоточени върху разработване на по-ефективни и евтини материали за съхранение на зелена енергия и по-специално целят изобретяването на иновативни натриево-йонни батерии. Изследванията на Мария попадат в една от най-бързо развиващите се днес тематики, а именно мащабно внедряване на възобновяема енергия, което е сред приоритетите на Европейския зелен пакт. Научната ѝ кариера включва специализации във водещи световни изследователски организации в областта на електрохимията и енергийните системи, като тя е и активен член на международната мрежа на младите химици.

За жените в науката
Снимка: For Women in Science

Третата стипендиантка по програмата „За жените в науката“ за 2021 г. – доц. Ина Анева, е един от най-прогресивните млади учени на БАН. Тя е доцент в секция „Приложна ботаника“ на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и е научен секретар на институцията. За сравнително кратката ѝ научна кариера (10 години) взема активно участие в изпълнението на 37 научни проекта, на 8 от които е ръководител. Проектът, с който Ина печели стипендията За жените в науката“ за 2021 г., е фокусиран върху проучване на лечебните свойства на растения като мурсалския чай по отношение на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, деменция.

Oще информация за стипендиантките можете да откриете в специалната дигитална брошура за тях тук.

Тази година стипендиантската програма „За жените в науката“ се провежда в България за 11-и пореден път в партньорство между L'Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. От създаването си през 1998 г. и до днес „За жените в науката“ продължава да е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 33%* от изследователите в световен мащаб). През последните 23 години „За жените в науката“ е подкрепила и отличила над 3600 жени учени в над 110 държави.

„Всички знаем колко трудни и предизвикателни бяха последните две години и как те доказаха колко много светът има нужда от наука и колко е важна нейната роля за развитието – нашето и на обществото. Затова съм особено щастлива, че днес имаме възможност, макар и в по-тесен кръг, да почетем не три, а цели шест прекрасни жени учени. Това са шест прекрасни, талантливи, млади жени – стипендиантките по програмата „За жените в науката“ за 2020 и 2021 г. Благодаря на нашите партньори – Националната комисия за ЮНЕСКО в България и Софийски университет, с които заедно стартирахме тази програма в страната преди 11 години!“ – каза Ваня Панайотова, генерален директор на L'Oréal за Югоизточна Европа и България, по време на церемонията по награждаването на тазгодишните стипендиантки.

Събитието бе уважено от редица официални лица и висши представители на научната общност, сред които още Милена Дамянова, директор на дирекция „Наука“ в МОН, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, проф. Мария Стойчева – заместник-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, Ангел Банджов от Национална комисия за ЮНЕСКО – България и директор на Дирекция „Права на Човека“ в МВнР.

Новото дванадесето издание на „За жените в науката“ предстои да започне след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2022 г. в търсене на най-талантливите българки учени.

За жените в науката
Снимка: For Women in Science

(от ляво надясно): д-р Радослава Бекова, д-р Искра Колева и Любов Драганова (стипендианти по програмата за 2020 г.), Ваня Панайотова, генерален директор на L'Oréal за Югоизточна Европа и България

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти