Три българки с постижения в науката

Д-р Женя Йорданова, доц. д-р Екатерина Борисова и д-р Антоанета Гатева
Снимка: "За жените в науката"

Три млади българки – д-р Антоанета Гатева, доц. д-р Екатерина Борисова и д-р Женя Йорданова, бяха отличени с национални стипендии за техния изключителен принос в областта на науката. Стипендиите са в рамките на световната програма на "Лореал" и ЮНЕСКО "За жените в науката", която се реализира за четвърти път в България с партньорството на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Наградата за всяка Edna от трите дами е стипендия в размер на 5000 евро за техните научни изследвания и за насърчаване на професионалното им развитие.

Д-р Антоанета Гатева, асистент към Катедрата по вътрешни болести на МУ – София, е отличена за изследването си на усложнения на захарния диабет при пациенти с инсулинова резистентност.

Доц. д-р Екатерина Борисова работи в лаборатория "Биофотоника" на Института по електроника – БАН, а проектът ѝ изучава методи за изследване на кожни новообразувания за ранна диагностика на рак.

Д-р Женя Йорданова, главен асистент към Катедра "Физиология на растенията", към Биологическия факултет на СУ, е отличена за проекта ѝ за биотехнологични подходи за продукция на молекули с антитуморна активност.

От тази година програмата "За жените в науката" в България се разрасна и конкурсът вече предоставя още една, допълнителна стипендия (общо три) на млади български жени учени.

Националната програма за стипендии е част от световната програма на "Лореал" и ЮНЕСКО "За жените в науката", създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни, жизнеспособни проекти.

Трите дами, отличени със стипендията, заедно с проф. Румен Панков, заместник-ректор на СУ и председател на журито
Снимка: "За жените в науката"

Националните стипендии "За жените в науката" се отпускат за проекти, които се реализират в една отделна страна. Те вече съществуват в повече от 50 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

В световен мащаб програмата е създадена през 1998 година, когато козметичният бранд и Организацията на обединените нации за образование, наука и култура сливат усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научните им постижения.

Днес тази програма е разширена в международен план и се е превърнала в Edna глобална инициатива, подкрепена от повече от 2000 жени от над 100 държави.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Какъв подарък бихте искали за Коледа?

Абонамент