Създадено за Lidl

Тренировка за перфектен козунак

Тренировка за перфектен козунак
Снимка: iStock/Getty Images

Малко плахо, но все пак пролетта настъпва, а с нея наближава и един от най-обичаните празници – Великден.

Традициите повеляват великият ден на възкресението и на новото начало да бъде посрещнат както подобава – с пролетна великденска украса, ярко боядисани яйца и вкусен козунак.

А перфектният домашен козунак може да стане реалност с предварителна тренировка. Да, правилно прочете. Тренировка ЗА, а не СЛЕД козунак.

Затова да запретваме ръкави

Упражнение 1: Набавяне на необходимите съставки

За един вкусен и пухкав козунак са нужни: яйца, прясно мляко, суха мая, захар, ванилия, лимонова кора, брашно, сол.

а
Снимка: iStock/Getty Images

В добавка можеш да си осигуриш ядки, микс от сушени плодове, захарна декорация и глазура.

Пълни инструкции за приготвяне на пухкав козунак можеш да намериш тук.

Не забравяй да се увериш, че всички съставки са пресни и качествени. Само така ще се получи истински пухкав козунак, а и ще си спокойна, че правиш най-доброто за семейство си, като им сервираш качествена храна.

Упражнение 2: Месене

Дори да си редовна в домашните упражнения с гирички и в залата за фитнес, месенето на козунака е толкова енергоемко, че като нищо може да проспиш самия празник от умора.

Затова препоръчваме да оставиш месенето на домашната хлебопекарна. Тя ще смеси вместо теб съставките безупречно, a след това ще меси тестото докато се получи перфектно – еластично, въздушно и неустоимо.

Упражнение 3: Изпичане

Вкусният козунак не е просто кекс, той е произведение на изкуството. Когато тестото от хлебопекарната е готово, можеш да го сложиш в специална великденска форма за печене като зайче или да го сплетеш на тройна плитка, както правеха нашите баби.

а
Снимка: iStock/Getty Images

Ако се спреш на форма като плитка, трябва да разделиш тестото на три еднакви по големина топки. Всяка от тях разточваш с ръце, за да се прeвърне в дълъг сноп. Трите се съединяват в единия край и се сплитат, както се сплита коса. Тънкостта е да не притискате много, за да не изчезне въздухът от тестото.

Дойде ли време за печенето, заложи на форми с незалепващо покритие, за да си спокойна, че целият козунак ще излезе от тавата, а не само горната му част.

Можеш да използваш и спрей против залепване, ако не си сигурна във свойствата на твоите тави.

Спазвай точно инструкциите за печене, които ще откриеш тук, за да се получи пухкав козунак на конци с хрупкава коричка. Само изглежда трудно, но не е. Просто спазвай стъпките.

Упражнение 4: Декорация

Тук се иска само въображение. Можеш да тренираш класическа декорация с портокалови и лимонови корички, сушени плодове и бадеми. Просто ръсиш щедро върху намазания с яйце козунак и готово.

Ако полееш козунака с вкусен разтопен кувертюр, ще се превърнеш в истински майстор на спорта, т.е на козунака. 

Упражнение 5: Съхранение

Ако започнеш отсега с тренировките, това означава много козунаци през следващия месец. Ако са прибрани в специални кутии за съхранение на кексове, те могат да издържат дори и седмица.

Вече имаш разписана тренировъчно-козуначена програма. Когато започнеш да я следваш стъпка по стъпка, ще се увериш, че месенето на козунак е лесно като разходка в парка.

От 29.03 можеш да откриеш в Lidl всичко необходимо за вкусен козунак – от рецептата и пресните продукти до формите за печене и хлебопекарната.

Весел Великден!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти