Трагичната история на 17-годишно момиче, което поиска евтаназия в Холандия

Трагичната история на 17-годишно момиче, което поиска евтаназия в Холандия
Снимка: iStock

17-годишната холандка Ноа Потовен (Noa Pothoven), болна от депресия и анорексия, поискала смърт чрез евтаназия. Държавата обаче ѝ отказала, разказва Deutsche Welle.

След като не получила разрешение за евтаназия от лекари, девойката използвала правото си да спре да яде, да пие вода и да откаже медицинско лечение, с разбиране от страна на нейните родители и медиците.

Ноа споделила преди време пред местни медии за „унизителната процедура“ за получаване на разрешение за евтаназия в Холандия.

През 2018 г. тя публикувала биографията си „Победи или се научи” (Win or Learn), в която описва как преживява болката и страха всеки ден отново и отново. Тя се превръща в бестселър, определян като "най-тъжната книга" на десетилетието. В книгата Ноа описва своите мисли за самоубийство, борба за евтаназия и депресия. По-рано същата година клиниката, в която се лекувала, отказала да съдейства за нейната смърт.

„Те мислят, че съм твърде млада, за да умра. Мислят, че трябва да завърша лечението си и че психиката ми ще се излекува напълно, докато порасна и стана на 21 години, например. Вече не мога да чакам толкова дълго!", споделя тя.

Момичето оставило няколко прощални писма на родителите и приятелите си, в които обяснява защо е стигнала до този избор. След това девойката отправила и разтърсващо послание в социалната мрежа, в което заявила, че всичко това е резултат на безнадеждно и непоносимо психическо страдание и че до 10 дни ще умре. „Свършва се. Не съм истински жива от толкова дълго време. Дишам, но не живея!", написала Ноа, която от известно време спряла да се храни и дори да пие вода.

Тя е страдала от посттравматичен стрес, депресия и анорексия, предизвикани от насилие в детството ѝ. Когато била на 11 години била нападната от свой съученик на парти, а на 14 - изнасилена от двама души. Ноа скрила обаче тези факти от родителите си, защото я било срам.
 
Преди да умре, 17-годишното момиче направила списък с 15 неща, които да направи - като да кара за първи път скутер, да си направи татуировка, да пие алкохол и да пуши цигара.

Холандската депутатка Лиза Вестервелд, която посетила Ноа преди смъртта ѝ, казва, че е много силно впечатлена от нейната сила. "Никога няма да я забравя. Ще продължим борбата ѝ", заяви Вестерелд.

Световните медии първоначално грешно съобщили, че 17-годишното момиче е било евтаназирано в Холандия, което предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

Сегашният закон за евтаназия в Холандия е в сила от 2002 г. Той позволява на терминално болни пациенти на възраст над 12 години да прекратят живота си, след като, наред с други условия, самите те трябва да са съгласни с това и да се консултират с поне двама лекари. У нас парламентът отхвърли идеята евтаназията да бъде разрешена.

Съветваме ако страдате от сериозно емоционално напрежение или мисли за самоубийство, да не се колебаете да потърсите професионална помощ. Независимо къде живеете по света, можете да намерите информация за такава помощ на www.befrienders.org.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти