Полезният дар на морето: най-вкусните рецепти с миди

В разгара на лятото отправяме поглед към един любим морски деликатес – мидите. Този морски дар определено не е за всеки - или ги обожавате, или не можете да ги вкусите.

Мидите обаче са изключително полезни за здравето, защото ни зареждат с множество полезни витамини и минерали. Панирани, варени, задушени с вино или приготвени на фурна – към уникалния им вкус няма как да останеш безразличен.

Любим деликатес по цял свят

Мидите са едно от любимите летни ястия, а когато ви ги сервират с изстудено бяло вино, са истинска наслада за сетивата! Най-известни и предпочитани за готвене са черните миди, популярни в Средиземноморието и по родното ни Черноморие.

Има безброй начини за приготвянето на този морски деликатес. В Испания мидите са основна съставка в прочутата валенсианска паеля, италиаците ги добавят в ризотото с морски дарове, гърците ги варят с малко узо, а традиционна българска рецепта е за Миди по Бургаски.

Ползите от мидите

Мидите съдържат много микроелементи като селен, цинк, йод, манган, кобалт и мед, много аминокиселини и са източник на витамини като B-12, Е, С и А. Селенът е изключително важен за възпрепятстване на сърдечно-съдовите заболявания и повлиява положително функцията на черния дроб. Манганът пък помага за нормализиране на обмяната на веществата и укрепване на костите. Мидите имат богато съдържание на цинк, който е важен за синтеза на тестостерона, мъжкият хормон. Ето защо са известни като афродизиак и подобряват либидото.

миди
Снимка: Getty

Мидите имат също благоприятен ефект върху активността на щитовидната жлеза, тъй като тези морски дарове са богати на йод. От присъствието на този елемент в човешкото тяло зависи нормалното функциониране на щитовидната жлеза, както и добрата работа на цялата ендокринна система.

Тези морски дарове изобилстват от витамини от В-комплекс. Дефицитът на витамин В12 е често срещана причина за раздразнителност, сънливост, депресия, както и гастроинтестинални проблеми като диария и констипация. Изяждайки 100 грама, организмът получава двойно повече от необходимия дневен прием на В12 за възрастен човек. Хората, които редовно ядат миди, са много по-малко податливи на костни заболявания като артрит.

Известно е, че жените имат нужда от 2 пъти повече желязо, отколкото мъжете. Поради тази причина те по-често страдат от анемия. Редовното включване на мидите в менюто помага да се справите с дефицита на желязо в организма, подобрява обмяната на веществата и подсилва имунната система, която е бариерата срещу всякакъв род бактериални и вирусни инфекции.

Здравословна и диетична морска храна

Мидите са идеалната храна, която да включите в диетата си, защото те са чист протеин и предоставят на организма важните омега-3 мастни киселини. В 100 грама миди се съдържат само 86 калории, което е два пъти по-малко от говеждото и пилешкото месо. Може да ги добавите в здравословното си меню като добавка към салата, под формата на супа или като основно ястие. Редовната им консумация помага за редуциране на теглото.

Вредни ли са мидите?

Важно е да знаете, че мидите могат да бъдат и опасни, ако не са пресни или уловени от чисти води. Не случайно, хората ги наричат „филтъра на морето“, тъй като мидите служат като естествен филтър. Те могат да натрупват токсини и микроорганизми, вредни за човешкото здраве.

Не са малко случаите на възникнали хранителни отравяния след консумация на развалени или застояли миди. Освен това мидите са известен алерген. Поради многото си особености не се препоръчват на бременни или кърмещи жени, а консумацията им от деца и възрастни хора трябва да е в малки количества.

миди
Снимка: ThinkStock/Guliver

Как да изберем хубави миди?

Най-пресните миди винаги се продават живи – те трябва да бъдат лъскави, добре затворени и със здрави черупки.  Свежите миди миришат приятно на море. Остра или неприятна миризма е знак за развалени миди, чиято консумация може да доведе до хранително натравяне. През лятото, когато времето е горещо, трябва да консумираме прясно приготвените миди до 1- 2 часа.

Друго важно нещо, за което да следим, е произходът на мидите. Купувайте мидите от проверен източник, най-добре директно от мидена ферма, която отглежда мидите в чисти води и контролирана среда. Благодарение на специално изградените мидени ферми в Черно море можем да се наслаждаваме на пресни черни миди на достъпна цена. Отглеждането им у нас става все по-популярно и вече има над 20 лицензирани мидени ферми.

Ако все пак купувате замразени миди, винаги обръщайте внимание на целостта им. Избирайте само плътно затворени миди, а след варенето им изхвърляйте мидите, които не са се отворили от термичната обработка. Консумирайте ги по възможност още същия ден, най-късно на следващия.

За финал ви предлагаме няколко изпитани рецепти с миди. Можете да ги откриете в галерията:

Полезният дар на морето: най-вкусните рецепти с миди

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти