Това аз ли го направих?

Това аз ли го направих?
Снимка: Thinkstock

Биляна Траянова

Бали има една притегателна сила, която сякаш те връзва с невидими нишки за острова, особено ако си готов да отвориш вратата за мистичното, за непознатото и за една култура, която е готова да сподели цялата си мъдрост и красота.

Гости сме в дома на учителя Тура и неговите ученици от Санди Мурти. Няколко последователни дни наблюдаваме тренировките им, присъстваме на демонстрации, на които без какъвто и да е контакт, нападнатите успяват да отблъснат нападателите. Отдавна търсим отговори на въпросите, свързани с тези странни техники, така популярни из цяла Индонезия.

Определят Санди Мурти като бойно изкуство в съчетание с философия за живота и отключване на вътрешни сили, които всички ние притежаваме, но не подозираме, затова и не използваме.

Местните не говорят за тези неща. Опитваме се да изкопчим от тях някакво разбираемо за нас обяснение, което да стъпва на здрава логика и познанието, което имаме. Но не ни се получава. Затова, след много размишления, с Валери решаваме да направим инициация - така се нарича посвещаването в древното знание. За целта трябва да подпишем документ за съгласие, а учителят Тура трябва да посочи един от подготвените за такава отговорна задача свои ученици.

Не всеки може да провежда ритуал по инициация на нови последователи на Санди Мурти. За да достигнеш до това ниво, трябва да се подготвяш дълго и упорито, свързано е с години на точно определен пост за изчистване на енергийното ти тяло, с медитации и мантри, които изискват отдаденост и отговорност към древното знание, предаващо се от поколение на поколение векове наред.

Стигнали сме до тук, ще продължим. Първи в тайнството се впуска Валери. Веднага след него е мой ред. Путу е ветеран в Санди Мурти. Разделил се е с много тежки пороци, благодарение на Тура и школата му. Професията му на прокурор не го отделя от пътя, който си е избрал.

Путу е подготвил всичко необходимо за инициацията. Влизаме в малко помещение, точно под семейния храм на Ибу и Тура. Поднесени са даровете на божествата. Човекът, който ще ни въведе в това тайнство, е дълбоко концентриран и устните му редят молитви и мантри. Следват се точно определени стъпки. Ритуалът изглежда доста сериозен.

Докато се опитваш да се справиш с едновременното желание за съсредоточаване и с любопитството какво се случва около теб, получаваш силен удар в гърба и секунди след него си залят с ледена вода. Всичко е крайно необичайно и съвсем нямаш време да го осъзнаеш, случва се сякаш на друг, не на теб.

Валери трябва да излезе на двора, където го очакват нападатели. Той се старае да спази инструкцията на ментора. Изисква се огромна концентрация. Никакъв страх няма място в тези срещи с атакуващи и агресивни нападатели. Валери успява да ги отблъсне. Изведнъж тишината се разкъсва и учениците, които наблюдават отстрани, започват да ръкопляскат.

Идва и моят ред. Опитвам се да вървя срещу нападателите, без изобщо да допускам мисли на поражение в главата си. Нападателите ми отстъпват и сякаш изхвърчат назад. Това аз ли го направихНямам никакво обяснение за случващото се! Ни-как-во! Знам само, че трябва да използвам кончиана си, който е отключен чрез инициацията.

Зареждат се разговори с останалите ученици. Искам да открия повече за Санди Мурти. В някакъв момент достигам до обяснението, че е психологическа техника за безконтактен бой. Звучи добре формулирано, но все така абстрактно. Някой ми подсказва за адреналина. Всички добре знаем, че човек е способен на невероятна сила в моменти на силен приток на адреналин.

Този хормон се отделя в мигове на страх, гняв, опасност или усилено физическо натоварване. Основната роля на адреналина е да подготви организма за справяне с възникналата ситуация. Влияе също и на емоционалното състояние.

Има тълкуване, което до някъде ни дава яснота - вътрешнокоремното налягане се променя след научаването как да използваш енергийния си център - кончиана, а като се промени, предизвиква отделянето на адреналин, бързо възбужда невротрансмитерите. Съответно - огледалните неврони. Обяснението за огледалните неврони е сравнително просто - ако например в компанията един е потиснат, скоро и останалите ще се огрижат, без да знаят защо.

Точно такава е ролята на тези малко изучени неврони в мозъка. Следователно тези практики се базират на емоцията на нападателя. Ако ти се защитаваш и имаш емоция, няма да можеш да се справиш и ще бъдеш ударен. Трябва да си неутрален, иначе имаш емоция и не става. Трябва да си абсолютно спокоен - нито уплашен, нито агресивен.

Санди Мурти се преподава като бойно изкуство. Има психо-физиологичен ефект и нещо мистично, но то си остава неразбираемо. Просто трябва да го приемеши да го използваш. Всички на Бали са запознати и се водят от дъсаксара - т.нар. вибрационна система, а именно: всичко, което ни заобикаля, има определена вибрация.

Това знание е познато на много места по света, има го и при Дънов, има го и в Християнството. Чрез вибрационната система, човек може да въздейства на определен орган, но тези практики са сериозни и трябва да се правят само под ръководството на някой добре запознат и обучен. Това е основна практика на Санди Мурти.

Започва се с инициацията, чиято цел е да отключи енергийния център, наричан от балийците кончиан. Кончи означава ключ на техния език. Инициация могат да правят брамините или ако посветен те посвети, но трябва да си в системата, в това, един вид - духовно училище.

Дълбоката философия на тази техника се вписва в простичката формула: "Добри мисли – добри думи – добри дела."

При тренировките трябва да си и нападнат, и нападател. Учениците казват, че когато замахнеш да удариш, ръката ти се отклонява встрани, нещо се променя в самото ти намерение. В същото време усещаш силен тласък назад. Дори само при мисълта повторно да нападнеш, блокираш.

Енергийната защита се задейства, само ако налице е наистина яростна атака – тогава агресията се връща към нападателя сама, с неговата сила. Всъщност енергийната защита действа и на друго ниво: чрез Санди Мурти агресивните намерения умират в зародиш, за нападателя ти може да останеш и невидим.

След инициацията страхът просто изчезва.

Дори само поради това, Санди Мурти е добра терапевтична техника – изчезва страхът, човекът, който се защитава е в реална ситуация, в която се научава да върви напред, губи агресията и не си позволява да я допуска. С поясите, балийския пост, се променя мисленето, постигаш смирение и вътрешен покой, търсиш добрите думи, мисли и дела. Алкохолът и психотропните вещества изчезват от менюто ти и като цяло промяната е изключително позитивна.

Замислям се над това, колко не познаваме телата си, не се замисляме колко различни пласта има човешкото ни същество и колко от тях са видими и невидими… Ако наистина използваме само 10-тина процента от мозъка си, то какво би станало, ако започнем да използваме и останалите?

Ако наистина със Санди Мурти сме събудили заспалите си безгранични вътрешни сили, то със сигурност вече сме на път - обратно към божествената си същност.

Гледайте всичко за срещата на ”Без багаж“ със Санди Мурти в епизодите на предаването във Vbox7:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти