Създадено за RESCUE®

Топ съвети за здрав и продължителен сън

Топ съвети за здрав и продължителен сън
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Топ съвети за здрав и продължителен сън

„Утрото е по-мъдро от вечерта“ – една от най-известните поговорки, която има защо да е толкова популярна. Вечерта е времето за релаксация, а не за взимане на важни решения, а утрото – то бележи новото начало. Сутрин мислим трезво, но замисляли ли сте се защо? Защото сме се наспали. Най-честият съвет, който ни дават по-опитните хора е „преспи“ , т.е. изчакай, за да дойде моментът, когато ще вземеш правилното решение. Сънят е времето, през което нашият организъм се възстановява, а липсата му води до негативни последствия не само за психиката ни, а и за физическото ни здраве. Eто защо решихме да ви дадем съвети как да спите непробудно през цялата нощ.

Повече светлина през деня

Вашето тяло има естествен часовник за отчитане на времето, известен като „циркаден ритъм“. Той засяга мозъка, тялото и хормоните ви, като ви помага да останете будни или да кажете на тялото си кога е време за сън. Естествената слънчева светлина или ярката светлина през деня помагат да поддържате циркадния си ритъм здрав. Това подобрява както енергията през деня, така и качеството и продължителността на съня през нощта. И не само- светлината през деня може да намали времето, необходимо за заспиване с 83%*.

По-малко светлина вечер

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Колкото излагането на светлина през деня е полезно, толкова това през нощта има обратното действие. Това се дължи на ефекта върху циркадния ви ритъм, който „мами“ мозъка ви, че все още е ден. Синята светлина, която електронните устройства като смартфони и компютри излъчват в големи количества, е най-лошата светлина в това отношение. Преустановете употребата на електронни устройства (таблети, смартфони, лаптопи), както и гледането на телевизия минимум един час преди да си легнете. Знаем, че е изкушаващо, но трябва да устоите. Същото важи и за осветителните тела у дома.

Оптимизирайте спалнята си

Ще започнем с това – оставете спалнята да си бъде спалня. Тоест, ако работите от вкъщи, не я използвайте за офис, нито за трапезария. Идеята е да свързвате това помещение с релаксация и сън и именно затова трябва да я направите най-уютното и предразполагащо към дълбок сън място. Това означава да си осигурите удобно легло, да си сложите дограма, която да изолира външния шум и да настроите климатика на оптималната за сън температура – между 18 и 20 градуса.

Хранете се правилно

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Храната е свързана със здравето, логично и със съня. Неслучайно ако легнете скоро, след като сте станали от масата, ще чувствате тежест. Но не е важно само кога се храните, а с какво се храните. Правилото е просто – това, което е полезно за тялото ви, е полезно и за добрия сън. Включете в дневното си меню сезонни пресни плодове и зеленчуци, както и храни, богати на фибри. Ядките и рибата са също много полезни, заради витамините, минералите и Омега-3, на които са богати. Пийте минимум 2 литра вода на ден, но не по време на хранене и не непосредствено, преди да си легнете. Водата се приема около 30 минути преди и 2 часа след като сте се нахранили.

Отпуснете ума и тялото си преди сън

Има причина да съществува израза „спи като къпан“ – дългата топла вана или душ са несравними помощници за по-лесно заспиване и непробуден сън. След банята може да се посветите на малко време за себе си, което да прекарате спрямо хобитата си – да почетете книга, да медитирате или пък да послушате релаксираща музика. Друг полезен трик е да започнете да визуализирате приятни неща, които искате да ви се случат в близко бъдеще. Това помага не само да заспите по-лесно и с усмивка, а и да преборите треса и тревожността, които са особени врагове на хубавия сън. А в забързаното ни ежедневие са трудни за избягване.

Доверете се на правилния помощник

d
Снимка: Rescue

Ако въпреки всичко вечер се чувствате в капан на мрачните мисли и изпитвате тревожност, доверете се на изпитан помощник - серията Rescue Night – капки или спрей. Продуктите Rescue Night са ефективни при проблеми със заспиването и съня, когато просто не може да спрете да мислите за ситуации, които са оказали силно влияние върху психиката ви или задачи, които ви предстоят. Няма нужда от паника – случвало се е на всички. Продуктите са създадени по оригиналната рецепта на д-р Бах с добавена моноесенция от бял див кестен, която спомага за това да останете фокусирани и спокойни в същото време. Rescue Night не е приспивателно и не предизвиква привикване. Може да бъдете спокойни, че след приема му няма да сте сънливи през деня и да имате проблеми със събуждането. Впръскайте 2 пъти спрея в устата си или сипете 4 капки в малко количество вода, когато не успявате да заспите. Действието ще настъпи в рамките на 15-20 минути и ще спомогне за спокоен и пълноценен сън.

Здравей, сладък сън, и довиждане, натрапчиви мисли - с Rescue Night от д-р Бах. Търсете в аптеките или онлайн на vedrashop.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти