Топ 10 любими книги за 2017

Вече познавате Стефани Евгениева като влогър и блогър, който обича да чете и говори за любимите си книги. Сега ще можете да я видите и в друга светлина – като автор. Остават броени дни до илизането на дебютния й роман „Вербувана“.

„Вербувана“ е първият български художествен роман, който прониква дълбоко в пастта на теористичната групировка "Ислямска държава" и хвърля светлина върху хората в нея.

Кои са те, за какво се борят и защо са там?

Как се обучават?

Как се вербуват млади мъже и жени?

Как се извършва подготовката на камикадзета?

Каква е ролята на ужасяващите видеа, показващи екзекуциите?

Какво се случва с децата - "малките лъвчета на Халифата"?

Как едно момиче, вербувано и омъжено за екстремист, успява да се адаптира, за да се оцелее?

Питат ме защо избрах да пиша толкова тежък и некомерсиален роман. Защото за мен беше важно едно-единствено нещо от момента, в който преминах прага на Военна академия. От момента, в който започнах да пиша магистърската си теза исках да имам научен принос в тази сфера, т.е. да разработя модел/теория, която да дава обяснение защо пандемията „Ислямска държава“ се превърна в чумата на новото време.

Снимка: netinfo

Така се „роди“ смисълът да създам „Вербувана“. Вярвам, че всяка книга, трябва да носи много ясно послание.  Целта на "Вербувана" е да покаже, че всички живеем с последствията от собствените си избори и как едно разбито семейство, общество, ценностна система, могат да доведат до необратими ситуации, от които няма връщане назад.

2017 година за мен беше изпълнена с много книжни емоции. Освен, че до дни първият ми роман ще бъде факт, успях да се запозная с много качествена литература. Щастлива съм да споделя моите любими 10 книги, които остават емблематични за моята 2017 година.

„Сорая“ – Мелтем Йелмаз или защо революцията не е еволция. Разказ за едно момиче, застанало на пътя на войната. Какво представляват бежанските лагери и как се оцелява след една криворазбрана любов?

„Има ли места в Рая“ от Даян Шаер – роман, засягащ бежанския проблем и случващото се в болниците, където приемат пострадалите войници.

Снимка: netinfo

Светлана Алексиевич и „Войната не е с лице на жена“ – една различна гледна точка. Женската война. Борбата на емоциите. Когато нежният пол излезе на бойното поле и вместо да дава живот, отнема такъв.

„Сол при солта“ от Рута Сепетис. Един роман, който разказва за най-голямата морска трагедия, а именно – потапянето на кораба Вилхелм Густлов и измирането на близо 8 000 души, 5 000 – от които деца. Всички, бягащи по войната.

Крис Клийв, който написва „Другата ръка“, за да изобличи случващото се в Нигерия и как заради борбата за ресурси, хора биват масово избивани, момичета са изнасилвани и са  принудени да бягат от родните си места.

Тазгодишният носител на Нобелова награда за литература – Казуо Ишигуро и „Никога не ме оставяй“. Неговият свят е болезнено реалистичен, въпреки че романът е антиутопия. Представете си свят, в който клонирането на хора е факт, но тяхната единствена цел в живота е да станат донори и да умрат, давайки всичките си органи на другите.

„Летящата планета“ от Александър Ненов ни представя свят, управляван от еколози. Науката е забранена, НАСА не може да изпълнява фунциите си. Всичко е природосъобразно. Докато един ден в небето не се появява странен обект... тогава ООН трябва да реши дали да си затвори очите или да изпрати мисия, която да разбере защо той е там.

„Илумине“ на Ейми Кауфман и Джей Кристоф беше книгата, която ме накара да заобичам научната фантастика. Жанр, който досега не бях чела и нямах желание да чета. Вече гледам на него по различен начин.

„Рай“ – Радослав Гизгинджиев. Това е роман не за ума, а за душата. Роман за тънките и невидими нишки, които ни свързват и ни правят истински. Това е книга, стил, философия, които трябва да се четат и осмислят с отворено съзнание, имаче посланието никога не би ви докоснало.

Снимка: netinfo

„Има ли по-рано от сега“ Ралица Генчева. Винаги съм изпитвала особен респект към поетите и тяхната фина настройка към света. Емоциите им докосват различно, думите им се леят различно. Затова са специални. Също като Ралица.

Не пропускайте: Ако все още не сте се включили в играта с награда ароматен и изкусителен подарък за Коледа - направете го тук

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти