Тибетски купи - какво са те и как са възникнали

тибетски купи
Снимка: Светла Иванова

Има много легенди за това как са възникнали тибетските купи. Според някои източници корените им идват от далечния изток - Япония и Китай и са се използвали 3000г. пр.н.е. Други разказват, че пеещите купи са пренесени от Индия в Тибет по времето на историческия Буда, около 500г. пр.Христа.

Използвани в храмове и манастири за медитативни практики и лечебни цели днес са също толкова ценени и намират още по-голямо приложение в различни йога практики, релакс сесии и т.нар. контактни вибро-акустични масажи.

Традиционните тибетски пеещи купи са различни по големина и звук и се изработени от седем различни метала: мед, желязо, калай, олово, цинк, сребро, злато и живак. 

тибетски купи
Снимка: Светла Иванова

Звукът се извлича с т.нар. „пуджа“ или чукче. Когато удряме с него по повърхността на купата или го допираме и завъртаме с лек ъгъл и натиск по външната страна на ръба й вдигаме звука нагоре като спирала, и той се понася в пространството и навлиза в нас като се свързва с водата в тялото ни. Усещаме го още по-дълбоко при масаж чрез допира на купата.

Ако в една купа се постави вода и се завърти тя „завира“, преструктурира се, но не като температура, а като вибрация. По същия начин въздейства на човешкия организъм. Той е изграден от 80% течности и звукът се свързва с тях и ги преструктурира. Тоест звукът работи с водата в тялото ни. Прониква навсякъде в организма ни и енергията започва да протича равномерно в него.

Счита се, че това е вид енергийно лекарство, което помага в моменти на стрес, напрежение, болка или депресия. Звуковите честоти възстановяват и оптимизират потока на енергия в частите на тялото, където това е необходимо.

тибетски купи
Снимка: Светла Иванова

Тялото ни се чувства отпочинало и придава сигнал на мозъкът ни, че всичко е наред като по този начин по-лесно предизвиква състояния на медитация.

Освен като средство за по-лесна медитация те могат да се използват и за пречистване на вода, хармонизиране на пространства и дори и в неопитни ръце няма да навредят на никого, просто няма да са полезни.

Още някои ползи от слушането и използването на звуците на купите:

- Успокояват ума

- Премахват главоболие

- Хармонизират вътрешния ни свят

- Помагат ни да се справяме с ежедневния стрес, намаляват тревожността и с това повишават и имунитета ни

- Премахват негативността и напрежението

- Подобряват качеството на съня ни

тибетски купи
Снимка: Светла Иванова

- Помагат ни да се фокусираме в настоящия момент и така увеличават концентрацията, което е полезно и за ученици и работещи

- Чрез звуците им постигаме по-лесна релаксация и медитация

- Събуждат творческото мислене, интуиция и потенциал

- Помагат за възстановяване и нормализиране на вибрационните честоти на тялото, за хармонизиране и баланс на ума

- Балансират двете мозъчни полукълба, стимулирайки активността на алфа вълните

- Пречистват чакрите и аурата ни

Ако искате да разберете повече за въздействието им, да се научите как си изберете подходящата купа, да я използвате дори и в домашни условия за изчистване на пространството, хармонизиране на тялото и ума ви заповядайте на уоркшопа ми, който ще се проведе на 26.01.2020 г. от 10.30 до 13.00ч, в пространството на студио Yoga Vibe San Stefano.

За записване и повече информация за събитието вижте ТУК.

Заповядайте и на специалните ми релаксации с тибетски пеещи купи. Запазете час ТУК.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти