Теодосий Спасов и Бойка Велкова разказват

Щастливи заедно
Снимка: БГНЕС

Християн Немски

Всички ние от екипа на Edna.bg с възторг споделяме радостта си от факта, че точно на днешния 14 февруари двама изключително талантливи българи отделиха част от оскъдното свободно време, което имат, за да ни преведат през тяхната любовна история, започнала своя живот преди повече от 20 години. Кое съхранява, интригува и обогатява човешките взаимоотношения – ще научим лично от актрисата Бойка Велкова и музиканта и нейн съпруг Теодосий Спасов.

* Бойка Велкова е родена в София. Като ученичка иска да стане археолог, но майка й я насочва към балета. Заболяване я отказва от професионалните танцови занимания и тя завършва тогавашния ВИТИЗ. След дипломирането си играе седем години в Русенския драматичен театър, откъдето датира приятелството й с големия, но вече покоен режисьор Стоян Камбарев. Оттук нататък следват десетки роли в театъра и блестящото изпълнение на Десислава във филма "Боянският майстор" (1981 г.). В края на 80-те години Бойка Велкова се озовава за първи път в Ню Йорк с образователна цел – изкарва тримесечна лятна актьорска школа в училището на прочутия американски актьор, режисьор и театрален преподавател Лий Страсбърг. Получила този шанс като подарък от родителите си, които по това време работели в Африка и инвестирали част от изкараните там пари в обучението на дъщеря си. През същата школа са минали имена като Джеймс Дийн, Марлон Брандо и Ал Пачино. Бойка е носителка на редица престижни награди, сред които "Икар" и "Аскеер". Споделя, че винаги се е възхищавала на актриси като София Лорен, Клаудия Кардинале, Катрин Деньов, Цветана Манева, Катя Паскалева и Невена Коканова. С Теодосий Спасов имат 18-годишен син Теодор, учещ последна година в Американския колеж в София.

* Теодосий Спасов е роден в Исперих. Започва да свири на кавал в Котелското музикално училище. По-късно завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. През 1995 г. щатското списание "Newsweek" го определя като "най-добрият музикант в Източна Европа". Досега той е изнесъл концерти в Европа, Близкия Изток, Азия, Канада, САЩ, Индия, Япония, Аржентина, Австралия, Непал и др. Записвал е и е композирал музика към различни филми, притежава десетки международни музикални отличия, има няколко издадени албума, а в средата на януари 2013 г. бе представена биографичната книга "Теодосий Спасов. Преследващият звуци", написана от известния музикален критик и журналист Владимир Гаджев. 

- Смятате ли, че празници като Свети Валентин са необходимост и изразяват истинския смисъл на любовта или по-скоро са проява на излишна показност?
Бойка: Свети Валентин за мен е ден като всички останали дни, пълни с изненади, казани думи, смях, грешки, заблуди... Тайната на любовта се крие в непрекъснато обновяване, промяна и дълбоко разбиране, за което се работи всеки ден.

Теодосий: Всеки ден, изпълнен с любов, е празник. Любовта дори те кара да забравиш къде си, кой си, кой ден е... Същото се отнася за виното и празника Трифон Зарезан.

- Вие и съпругът ви сте заедно от немалко години. Кои според вас са най-ценните качества, за да остане една любов жива, съхранена и неостаряваща във времето?
Бойка: За да остане една любов жива, мъжът и жената трябва да станат господари на любовта, като надхвърлят границите на чисто физическата любов и постигнат ментален, емоционален и духовен съюз.

Теодосий: За мен много важно е да запомня и съхраня във времето ония качества на любимата ми, които са ме пленили в началото на нашето познанство.

- Бойка, в едно предишно интервю споделяте, че Теодосий ви е научил да бъдете по-смирена и добра. Кои са другите черти от вашия характер, които са шлифовани и обогатени – благодарение на него? Същия въпрос отправям и към съпруга ви?
Бойка: Теодосий ме научи и на търпение и освети много от тъмната страна в мен.

Теодосий: Бойка ми помогна да полетя свободно.

- Кое най-пагубно разрушава любовта и на какво е символ тя?
Бойка: Любовта е символ на Божественост и всеки от нас носи малка частица от нея. Божествената любов означава постигане на цялостност, за да можем на старини да имаме спокойни очи и вътрешна чистота. Любовта се руши, когато не се спазват природните закони.

Теодосий: Любовта е съвършено духовно състояние. Необщуването във времето с обекта на любовта е пагубно.

- На сцената вие сте изиграли много обичащи и отдадени на любовта жени. Помагат ли ви тези превъплъщения, за да разберете и осъзнаете любовта в реалния живот?
Бойка: Помагат ми, обогатяват ме. Бланш Дюбоа от "Трамвай желание" на Тенеси Уилямс казва: "Бях на шестнайсет, когато открих любовта. Отведнъж. Както когато внезапно падне ослепителна светлина върху нещо, което винаги е било в полусянка, тя озари света за мен". Старая се да озарявам живота си всеки ден...

- Ако любовта е музика, то как би звучала тя?
Теодосий: Песента на славеите е любов.

- Максим Горки казва: "Трябва да живееш винаги влюбен в нещо, което не можеш да стигнеш". А вие от хората ли сте, които си поставят ясни и постижими цели – или образът на мечтатели е по-близък до вас самите?
Бойка: Влюбена съм в живота, в Теодосий, в сина си, в работата си... Всеки ден ми носи повече будност, опитвам се да живея в реалността, а не да мечтая въобще, харесва ми да се изследвам... И всеки ден е празник за мен.

Теодосий: Хубаво е да откриваш мечтаната любов всяка сутрин на една ръка разстояние и да я прегърнеш.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти