Театралната шега на присмехулник

Александър Кадиев на сцената
Снимка: Бояна Чернева

Крeмена Димитрова

Наскоро Малък градски театър "Зад канала" се сдоби с още едно закачливо заглавие, излязло изпод остроумната режисура на Теди Москов.

Първоначално известният театрален шегобиец обявил, че ще прави "Криворазбраната цивилизация”, но както е известно, при него всеки текст е оттласкване към темите на деня, които вълнуват режисьора.

В случая от Добри Войников няма дори и повод за интерпретация. Теди е забъркал една манджа с много сол, пипер и люти чушки. От нея ти става хем весело, хем тъжно. Като да хапнеш чесън против грип и настинка – люти, мирише, и сълзи ти излизат, но... помага.

В най-новата си постановка "Недоразбраната цивилизация” майсторът на комедийните спектакли си прави поредната "театрална шега”, посветена този път на българската история, и както той сам признава, това е за исторически просветени зрители.

Всичко започва с една лектория за произхода на народа "ние”, с встъпление, тръгващо от египетеските пирамиди. В ролята на разказвачи се вихрят в блестящ тандем Александър Кадиев (един от любимите автори в Edna.bg) и Владимир Зомбори.

Облечени в стилни алафранга костюми в черно-бяло райе (дело на Свила Величкова), те ни превеждат през етапите на създаването, развитието и... пропадането на народа "ние”, както го е нарекъл шеговито авторът. Никъде в последващите скечове и етюди не се казва в прав текст кой е този народ, но намеците, че това сме ние, са повече от очевидни.

Два сценографски трика (художник Владо Шишков) предизвикват бурни аплаузи и смях – единият е огромната пирамида от шопска салата, а другият - оживелият бродиран лъв върху знамето на Райна Княгиня.

В интермедиите, за да повдигне нивото на непрестанно олекотяващия се сюжет, влиза и рецитира стихотворения от видни възрожденски автори прекрасната Илка Зафирова. А принизяването на езика и темите е съвсем умишлено, с цел да ни стресне и отврати, да ни покажи какви сме станали и от какво трябва да ни е срам. Неслучайно финалът на спектакъла е свързан с псуването.

В поредица от остроумни скечове буквално се потят любимите актьори от трупата на театъра отвъд канала – Филип Аврамов, Евгени Будинов, Иван Петрушинов, Емил Котев, Ирини Жамбонас, Христина Караиванова, Таня Пашанкова.

В характерния си осмиващ всичко, което го дразни и провокира, тедимосковски стил, този път режисьорът се е заиграл с народопсихологията ни, с манталитета и с това какви сме станали.

Бих нарекла спектакъла, перефразирайки Иван Хаджийски – "песимистична теория на нашия народ”. Екипът показва, че байганьовщината се е изродила до идиотизъм и ни кара не само да се смеем, но и да се засрамим.

Следващи дати - 7 май, 18 май

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти