Те виждат чрез нас

Те виждат чрез нас
Снимка: Saatchi&Saatchi;

Виолета работи в рекламна агенция Saatchi&Saatchi България. Включила се е в инициатива, чиято цел е да социализира незрящите с помощта на различни занимания в компанията на виждащи доброволци. 

Разказът ѝ е вдъхновяващ и го споделяме с вас. Сигурни сме, че ще погледнем всички ние с други очи на себе си - защото да виждаш е богатство, а и на тези, които са лишени от едно сетиво. Но в никакъв случай не са лишени от сърце и душа, които се радват на същите неща като нас. (бел.ред)

От време на време имаме нужда да излезем от безкрайния цикъл на отговорностите и проблемите, с които се сблъскваме ежедневно.

Всеки го прави по различен начин. Някои хора ходят на плуване, други излизат с приятели, трети пият алкохол. Тази година аз открих един хубав начин да разпусна и да не мисля за неприятни неща. Не го търсех. Не знаех, че имам нужда от него. Стана случайно. Хубава случайност, за която искам да ви разкажа.

Всичко започна с едно рекламно каре, което видях в списание. Привлече вниманието ми, защото на него имаше конче.

Оказа се, че става въпрос за участие в спортни състезания заедно с незрящи в рамките на пет месеца.

Не разбрах точно какво се иска от мен, но реших да се запиша. След като се запознахме се разделихме на двойки – доброволец с незрящ. Ани изтегли моето име и така станахме партньори в това предизвикателство.

Притеснението ми, че нямаме общи теми и как да я заговоря се изпари в момента, в който застанах до нея. Тя веднага подхвана разговора и се оказа, че не сме толкова различни и че с нея спокойно може да се говори за всичко.

Въпреки че не вижда, тя може да си представя, може да чувства и най-важното - може да слуша. Това, от което има нужда Ани, е да се занимава с нещо, да работи, да се забавлява, да се среща с хора и други такива на пръв поглед прости неща.

Този т. нар проект „Парапетобой“ има точно такава цел – хора със зрителни увреждания, да се почувстват равнопоставени, да създадат нови контакти и да участват в спортове, традиционно недостъпни за тях. Дисциплините, в които взехме участие са: стреляне с лък, каране на колело в тандем, яздене на кон, голбал и шоудаун. Като в последните две виждащите имахме маски на очите.

Относно целта на проекта, мисля че не само беше постигната, въпреки трудностите пред организаторите, но и внесе малко цвят в живота на всички, които бяхме част от него. Това е първата подобна иниациатива, в която взимам участие.

Вече знам, че не е страшно и ще го направя пак.

Още по темата: 

Болестта, която прави хората по-добри

Когато дрехите служат на хората

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти