Тайнственият древен път на чая

Тайнственият древен път на чая
Снимка: Thinkstock

Джеф Фучс – авторът на пътеписа „Древният път на чая“, е първият западен изследовател, който се докосва до забуления в тайни маршрут.

Книгата не е просто търговски път, а едно богато изживяване, наслоило в себе си светове, култури и история. Джеф Фучс ни разкрива недокоснатите тайни на миналото и ни среща с последните пазители на отдавна замиращи традиции през 5000 невероятни километра на своето епично пътешествие.

Древният път на чая се простира от Югозападен Китай през Тибет, Непал и Индия, за да се отправи към сърцето на Азия. По неговото протежение са преминавали традиции, стоки, езици и гени, напоявайки го с белезите на далечни земи.

Пътят е приютявал кервани и преселници още от VII век, чак до края на 50-те години на XX век. За да пренасят безценната суровина на древната напитка, безстрашните мулетари, наречени ладоси („каменни ръце“ в буквален превод от тибетски), рискували живота си в снежните бури, борейки се с глада и крадците в прегръдката на най-високото плато в света.

А Фучс ни запознава с последните живи мулетари и безценните разкази, до които никой западняк не е достигал.

През смразяващи виелици и изпепеляващи пустинни температури потайният маршрут шепне своята омайна приказка, а Джеф Фучс ни я преразказва с опияняваща детайлност в едно приключение, изпълнено с чудати образи, човешки истории и разбира се, стоплящото ухание и вкус на чая.

За автора:

Фотографът и пътешественик Джеф Фучс живее в Азия и пише статии за местните планинци и старите азиатски традиции. Негови снимки и материали са публикувани в списанията National Geographic, World Geographic, The Earth, China Post, New Ideas, Outdoor Exploration, New Travel, Out Post Magazine. Работата му го отвежда в непроходимите джунгли на Южна Америка, ледовете на Арктика и непокорните Хималаи. Снимките му са били част от големи фотографски изложби в Азия и Ню Йорк.

Отзиви:

„Импулсивен и с неутолимо любопитство, Фучс тръгва да търси вдъхновението и открива, че то се спотайва на най-необичайните места – а той обича скритите кътчета, неотъпканите пътеки, хората, които съществуват в периферното зрение на обществото.

Вижданията за света на Фучс се променят, когато той се потапя изцяло в различните култури и непознатите местности, а това обогатява изключително много разбиранията му за живота. Може би най-важното е, че Джеф Фучс знае колко е ценно да задаваш сам своя път.“

Recreation Services Magazine

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти