Тайните, които крие вашият килим
Снимка: iStock

Тайните, които крие вашият килим

Красивият и качествен килим може да бъде перфектният акцент в интериора, придавайки усещане за уют и топлина на всяко едно помещение. Но знаете ли какво всъщност се “крие” в него?

Оказва се, че килимът привлича и укрива някои от най-вредните алергени, бактерии и микроби. Наличието на всички тези организми неизбежно влияе върху качеството на въздуха у дома, създава предпоставка за развитие на алергии, а в допълнение - води до образуване на неприятни миризми вкъщи.

А ето и кои са главните виновници за нездравословна среда у дома, които “живеят” във вашия килим и могат да причинят куп пакости, ако не се почистват старателно и качествено:

Прах и пръст

Знаете ли, че количеството пръст във и под килима може да достигне до няколко килограма за една година, ако не се почиства? Изследванията са категорични - домашният въздух съдържа до два пъти повече прахови частици, спрямо този навън. Добрата новина е, че едно чистене с прахосмукачка елиминира 85% от неприятните замърсители, а в комбинация с редовно проветряване, домът ви може да се превърне в една много по-здравословна среда.

f
Снимка: iStock

Животинска козина и кожни люспи

Поради способността на организма да се обновява, средностатистическият човек отделя около милион и половина люспички мъртва кожа дневно. Не по-малка е и цифрата на косъмчетата, които домашният любимец оставя. А именно кожните люспи и космите са любимата храна на така наречените акари - микроскопични паякообразни животинки, които са сред най-честите причинители на астма в света.

Бактерии

Това, че не ги виждате, далеч не означава, че те не съществуват. Патогенните бактерии причиняват редица инфекции, а някои от най-видните им представители - салмонела, ешерихия коли и стафилококи - много обичат да се крият в нишките на килима. Решението, освен редовно и качествено почистване с прахосмукачка, е да поддържате килимите у дома винаги сухи.

f
Снимка: iStock

Миризми, храни и напитки

Специалистите са категорични, че в никакъв случай не бива да пушите вкъщи. Ако все пак го правите, трябва да знаете, че цигареният дим буквално се просмуква в нишките на килима, заедно с всички токсични вещества, които съдържа. Разсипаните и непочистени навреме храни и напитки от своя страна са предпоставка за развитие на куп бактерии - риск за здравето на всички у дома.

А ето и няколко лесни за изпълнение начина да поддържате чистотата на килима вкъщи винаги на ниво:
• Събувайте обувките си, след като се приберете, за да минимизирате риска от попадане на прах, пръст и бактерии в килима;
• Избягвайте да поставяте килими на местата със засилен трафик у дома, като например коридора;
• Почиствайте килима минимум веднъж седмично. Специалистите препоръчват да използвате прахосмукачка с воден филтър, като например Clean Plus, за да може едновременно да елиминирате замърсителите и да пречистите въздуха у дома;
• Поне веднъж годишно поглезете килима с професионално дълбоко почистване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти