Тайната на столетниците е разкрита: ето как можем да постигнем дълголетие

възрастни хора
Снимка: iStock

Учени от института Рикен в Япония установяват защо суперстолетниците - хората на 110 и повече години, доживяват до толкова дълбока старост, съобщава в-к Mirror.

Откритието им може да доведе да разработване на терапии, които ще увеличат броя на суперстолетниците, пишат от Darik News.

Вижте тук златни хранителни правила за дълголетие >>>

„Ако открием връзка между имунната система, стареенето и дълголетието, това може да допринесе за увеличаване продължителността на живота“, заявява ръководителят на изследването Косуке Хашимото.

С напредването на възрастта рискът от рак и други животозастрашаващи болести се увеличава в резултат на намаляването на имунните Т-клетки. Те унищожават микроби и вируси и са в изобилие у суперстолетниците.

В рамките на единствено по рода си изследване Хашимото и колегите му фокусирали вниманието си върху хиляди имунни клетки във взетата от 7 суперстолетници кръв. Тези кръвни проби били сравнени с други, взети от петима случайно подбрани участници на 50-80-годишна възраст.

„Получените резултати навеждат на мисълта, че имунната система на суперстолетниците може да предостави защита срещу вирусни инфекции и развитие на тумори, осигурявайки изключително дълголетие“, отбелязва Хашимото.

„Това обяснява защо в повечето случаи суперстолетниците прекарват по-голямата част от живота си в добро здраве“, посочва още той.

6 правила за дълголетие от Авицена

Вече е установено, че особен вид Т-клетки, известни като CD4+, са 4-5 пъти повече у суперстолетниците, отколкото у по-младите от тях участници. Не е ясно защо и как това удължава живота. Откритието може да доведе до разработване на хапче, което е еликсир на младостта.

„Съставът на Т-клетките се променя с напредването на възрастта“, пояснява Хашимото. „Макар имунните клетки у суперстолетниците да не са подробно изследвани, имунната им система несъмнено е съхранила способността си да се бори с инфекциите и рака“, допълни той.

Канадски учени уверяват, че броят на суперстолетниците ще се увеличи, тъй като се повишава средната продължителност на живота. След като анализират продължителността на живота на дълголетници в САЩ, Великобритания, Франция и Япония от 1968 г., специалистите не откриват доказателства за лимит. Според тях, ако изобщо съществува максимална продължителност на живота, предстои тя да бъде идентифицирана.

10-4-2-1: Японската тайна за здраве

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти