Тайланд и Виетнам опаковат храните в бананови листа вместо с найлон и пластмаса (и това е толкова прекрасно за нас и за природата!)

Тайланд и Виетнам опаковат храните в бананови листа вместо с найлон и пластмаса (и това е толкова прекрасно за нас и за природата!)
Снимка: iStock

През изминалата година излязоха статистики, че до 2050 година в световния океан ще има повече пластмаса отколкото риба. През март 2018 пък на брега на морето във Филипините от водата бе изхвърлен мъртъв кит с 40 кг отпадъци в стомаха.

Тези новини се разпространиха по целия свят и предизвикаха широк отзвук и вече дават ефект, на осъзнали се фабрики, организации и цели държави, които взимат мерки спрямо производството на толкова много пластмаса.

Една нова добра практика в превенцията използването на опаковки от найлон и пластмаса, която заслужава адмирации, се появява в Тайланд и Виетнам. В супермаркетите там опаковат храните (които го позволяват, разбира се) в бананови листа.

Тенденцията се нарича "зелено опаковане" и вече събира множество поддръжници.

Потребителите на веригите магазини също приемат нововъдението положително, а собствениците на вериги магазини за хранителни стоки възнамеряват да приложат този начин на опаковане към всички продукти, тъй като в момента с бананови листа се опаковат предимно плодовете и зеленчуците.

В по-мащабен план банановите листа могат да се приложат и за много по-големи опаковки, като от тях дори може да се изработват и торби за пазаруване, които малко по малко да заменят найлоновите, които в момента използваме за най-малкото нещо (а съвсем спокойно можем да си спестим).

Е, какво мислите вие за банановите опаковки? Бихте ли си купили тиквички, опаковани така, вместо в традиционната найлонова торбичка, която се предлага в нашите търговски обекти?

Не пропускайте нашия раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти