Съвършеният оазис в пустинята

Съвършеният оазис в пустинята
Снимка: netinfo

Блянът на всеки изгубен в пустинята е един прекрасен оазис, изпълнен с вода, благодат, красота и зеленина. 

И ако повечето хора считат, че подобна фантазия би могла да бъде единствено мираж, то онези, странстващи из пустинята Гоби, със сигурност имат голям шанс да попаднат на един реален оазис - прекрасен, съвършен и най-важното - истински.

Там, на около 6 км от покрайнините на град Дунхуан в Западен Китай, се намира естествено формирано езеро с формата на полумесец, около което е изграден цялостен невероятен оазис в пустинята Гоби. Името на известната туристическа артакция на китайски е Yueyaquan и е считана за едно от най-големите будистки средища в световен мащаб.

Гоби е голяма вътрешноконтинентална пустиня в Средна Азия, простираща се в Северен Китай и Южна Монголия. Тя е най-студената пустиня след Антарктика. На монголски името ѝ означава "безводно място".

Точно затова наистина е чудно как това езеро се е формирало там.

Обезпокоителни данни сочат, че езерото се свива от 1970 година насам и в настоящия момент то изпълва едва една трета от първоначалния си размер. През последните три десетилетия нивото на водния басейн е спаднало с повече от 25 метра.

Именно поради тази причина правителството на Западен Китай е предприело мерки за запазване на природния феномен, образувал се в пустинята, с цел да съхрани и облагороди чудото на природата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти