Съветите на дерматолога

Съветите на дерматолога
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Здравата и красива кожа на лицето е ключът към красотата на всяка една жена. Как да се грижим за епидермиса, какво трябва да знаем за различните методи за обезкосмяване на нежната кожа на лицето и за други важни въпроси в тази насока решихме да потърсим мнението на дерматолог.

Д-р Евгени Христозов е специалист дерматовенеролог и специалист по здравен мениджмънт. Основател е на дерматологичен център “Lege Artis” в Стара Загора. 

Член е на Български лекарски съюз, Българско дерматологично дружество, съосновател е и член на УС на Сдружение частнопрактикуващи дерматовенеролози. Д-р Христозов членува и в най-големите световни дерматологични организации - Европейска академия по дерматология и венерология , Американска академия по дерматология и венерология, Европейско дружество по лазерна дерматология.

Специално за Edna.bg той отговаря на няколко козметични въпроса.

Как може една жена най-лесно да отстрани неприятно окосмяване по лицето – тъмен мъх над горната устна, например?
Ако търси временен ефект, може да използва крем-депилатоар. Кола маската обикновено накъсва по-тънките косми. Ако желае по-дълготраен или постоянен ефект – лазерна или IPL-фотоепилация, в зависимост от цвета на кожата и космите.

Кои са най-добрите методи – кола маската, фото или лазерна епилация, изсветляване или отскубване с пинсета? Какви са негативите на всеки метод?
Най-добрият метод е различен за всеки. Зависи от типа на кожата или окосмяването, зависи какъв ефект търси индивида. За негативите на всеки метод могат да се изпишат много страници. Най-често срещаните странични ефекти, според метода са следните:

*Кола маска – вирусни (брадавици, херпеси), бактериални или гъбични инфекции, контактен дерматит (алергия към използваните консумативи), врастване на космите с последващо възпаление и белези.

*Лазерна и IPL-фотоепилация: изгаряния с последващи белези или петна, липса на ефект, засилване на окосмяването (при неправилно зададени параметри или некачествен апарат).

*Изсветляване с боя - алергия към използваните консумативи с различна тежест (има описани и смъртни случаи от алергичен шок).

*Изсветляване с кислородна вода – химическо изгаряне с последващи белези или петна, избеляване и на кожата (преходно, преминава без терапия).

*Отскубване с пинсета - вирусни (брадавици, херпеси), бактериални или гъбични инфекции, врастване на космите с последващо възпаление и белези.

Какви опасности се крият за кожата при отстраняване на косми от нежната кожа на лицето?
Опасностите вече изброих при отговора на предишния въпрос. 

Кога е най-подходящото време през годината за извършване на процедури лазерна и фото епилация и защо?
Ако става въпрос за закрити области, които не се излагат на слънце (солариум), лазерна и фотоепилация може да се провежда през всички сезони. Когато се работи върху открити области е необходимо кожата да бъде без тен, т.е. да няма слънчев загар. Респективно най-подходящите сезони са късна есен, зима и пролет.

Вярно ли е, че ако се прави кола маска на горната устна, епидермисът се отпуска?
Не!

Как бихте посъветвали лично вие дамите да се обезкосмяват по лицето? Какво трябва задължително да знаят?
Добре е да се консултират с квалифициран дерматолог (имащ опит в тази област на дерматологията), който да им даде адекватна информация за конкретните рискове, свързани с приложението на различни методи върху кожата им. Задължително трябва да се знае, че обезкосмяването (независимо от метода) не е съвсем безопасна и безрискова процедура.

Споделете мнението си за домашните маски и процедури и могат ли те изцяло да заместят професионалния козметик?
Домашните маски и процедури са икономичен вариант на грижа за кожата, но не могат да заменят професионалния козметик. Бих искал да споделя, че в практиката си често консултирам пациенти с усложнения на състоянието им, настъпили след домашни процедури или проведено самолечение, основано на информация от реклами.

Споделете вашето мнение за разкрасителните процедури в домашни условия – кога са препоръчителни, кога не, колко ефективни са според вас и за какво трябва да се внимава.
Моето мнение е, че единствената "разкрасителна" процедура в домашни условия, която е "ефективна", е поставянето на грим. Трябва изключително много да се внимава, когато се следват съвети на съседки или приятелки. Кожата на хората е много различна и реакциите към еднаква терапия могат да се различават драстично. Универсалната препоръка е "Следвайте съветите на лекуващия дерматолог – така той носи отговорността за състоянието на кожата Ви."

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти