Специално

Сънят в живота на всяка edna от нас

а
Снимка: iStock/Getty Images

Сънят е като здравето – разбираме колко е важен, когато започнем да усещаме липсата му. Също така е нещо, което започваме да оценяваме с възрастта. Колко от вас мразеха следобедния сън като малки? А колко от вас понякога имат нужда от малко следобеден сън по време на работния ден? Сигурно сте попадали на цитати в интернет пространството от сорта на „голямата любов е нещо хубаво, но случвало ли ви се е да спите до 11 часа”? Шегата настрана – да си осигуряваме достатъчно сън е от решаващо значение за здравето и благополучието на всяка Edna от нас и в следващите редове щe ви обясним защо.

Знаете ли защо е нужно да спим?

Когато става дума за бебета, малки деца или дори тийнейджъри, сънят спомага за техния растеж и развитие. Но тези групи съвсем не са единствените, за които сънят е от такова значение, затова не го подценявайте и когато сте вече големи. Докато ние спим тялото ни „работи“, за да поддържа нормалната мозъчна функция и здравето ни. Сънят е главният помощник на мозъка и го подготвя за идващия ден, така че той да функционира правилно и да ни помага да взимаме решения, да научаваме нови неща и да запомняме по-добре.

Сънят също така благоприятства нашето физическо здраве. Неговият недостиг е свързан с повишен риск от редица заболявания (в това число сърдечни, бъбречни, инсулт и т.н.). Едно от нещата, на които разчита имунната ни система, за да се бори с всички външни агресори, е именно сънят. Когато той липсва, има опасност тя да спре на функционира правилно. Когато се наспим качествено, сме много по-продуктивни и работим по-съсредоточено. Уви, рисковете от недоспиването могат да доведат до огромни вреди, особено при хората с отговорни към другите професии, които касаят живота.

Липсата на сън и рекордите на Гинес.

От Edna се разровихме малко, за да разберем всъщност колко време човек може да издържи без сън. Открихме, че от Гинес вече не приемат кандидатури за поставяне на рекорд „най-дълго време без сън“. 17-годишният Ранди Гарднър е първият и единствен рекордьор, но заради последствията, до които може да доведе доброволното безсъние подобряването му е забранено от Световните рекорди на Гинес.

Какви са различните стадии на сън, през които преминаваме?

а
Снимка: iStock/Getty Images

Сънят се състои от повтарящи се фази и се разделя на две категории – REM (произлиза от „Rapid Eyes Movement“, в превод - бързи очни движения) и NONREM – съответно без бързи очни движения.

NONREM продължава до 80% от целия сън и се дели на 3 подфази. Лек сън, през който сме полубудни и мускулната активност се забавя – тогава е много лесно да се събудим. Истинският сън настъпва около 20 мин след полузаспалото състояние и е с продължителност до 20 минути, през които както дишането, така и пулсът ни се забавят. След него настъпва и третата подфаза, а именно дълбокият сън, при който дишането и пулсът са най-забавени. Ако се събудите по време на него, е възможно да се почувствате дезориентирани.

REM фазата насъпва между 70 и 90 минути след заспиването. При нея не сме будни, но въпреки това имаме силна мозъчна дейност, очите ни се движат, дишането и кръвното се покачват и идва време за сънищата.

По колко часа на ден е важно да спи всеки човек, спрямо възрастта му?

До навършването му на годинка, например бебето трябва да спи по около 14-16 часа на денонощие. Разбира се, в това число влиза и сънят през деня. Същото важи и за следващите групи, тъй като се предполага, че и те спят през деня. В тийнейджърска възраст до навършване на пълнолетие – между 8 и 10 часа, а след като стане на 18 – 7-8 часа сън. Добре е да знаете, че със съня не е хубаво и да се прекалява, дори и понякога да се изкушавате.

Важно обаче е и качеството - как да го измерим?

Качеството на съня определя колко добре спите и дали сънят ви е спокоен и възстановяващ. То може да бъде преценено, въз основа на следните критерии:

Латентност на съня: това е времето, необходимо за преминаване от напълно будно състояние до сън. Ако латентността е по-малка или равна на 30 минути, качеството на съня ви е добро.

Събуждане по време на сън: този критерий измерва броя на събужданията. Честото будене през нощта може да наруши цикъла на съня ви и да намали неговото качество. Събуждането само веднъж или липсата на такова показва, че качеството на съня ви е добро.

Будуване: тук се отчита времето, което прекарвате будни през нощта, след като за първи път заспите. Хората с добро качество на съня будуват не повече от 20 минути за една нощ.

Ефективност на съня: времето, което прекарвате в сън, докато сте в леглото, е известно като ефективност на съня. В идеалния случай този период трябва да бъде най-малко 85% от общото време.

Не е изненадващо, че ако ви отнеме повече от 30 минути, за да заспите, ако се будите през нощта повече от веднъж или ако ви отнеме повече от 20 минути, за да заспите отново след събуждане, качеството на съня ви не е на нужното ниво. 

Как да си осигурим качествен сън?

а
Снимка: iStock/Getty Images

Сънят е една от най-важните дейности в нашия живот. Именно затова трябва винаги да намирате време за него, дори и да ви се струва като трудна задача. Случвало ли ви се е едновременно да ви се спи много, но въпреки това да не можете да заспите? На нас – да. Затова ви издаваме няколко хитринки за бързо заспиване и качествен сън.

„Ритуали преди сън“. Това е може би една от най-приятните хитринки за заспиване, защото на практика значи да се поглезите подобаващо – разточителен топъл душ или вана, пълна с пяна, четене на любима книжка, топла напитка (без кофеин, разбира се) в един и същи часови диапазон, много подпомагат заспиването.

Без електронни устройва непосредствено преди сън. Съжаляваме, че ще трябва да ви го кажем, но поне един часа преди сън трябва да оставите таблета или смартфона настрана.

Медитирайте. Да, сериозно! Отделете между 5-10 минути преди сън именно за тази дейност. Така ще се избавите от натрупания стрес, а това е важно, защото настъпва един порочен кръг: по-малко сън води до повече стрес, а повечето стрес води до трудно заспиване и лош сън.

Не пушете и не приемайте алкохол преди лягане. Да, едно от многото неща, за които са вредни цигарите е именно сънят – тютюнът пречи на пълноценния сън, будите се по-често, а може да се появи и неприятна кашлица. За алкохола важи същото, дори и да ви се струва, че той спомага лесното запсиване. Въпреки че може да ви помогне с NONREM, със сигурност алкохолът ще окаже неблагоприятно влияние върху REM фазата.

Правилният помощник

a
Снимка: Nova Night

Понякога носи изключително спокойствие да знаете, че винаги може да разчитате на помощник в тази важна и отговорна към тялото ви дейност, наречена сън. НОВАНАЙТ предлага тройно действие, което не само улеснява заспиването, а и намалява пробуждането през нощта и подпомага възстановителния сън. NOVANIGHT не води до пристрастяване и е с иновативна формула - комбинация от билки: маточина, пасифлора и калифорнийски мак, както и мелатонин и витамин В6. С удобния си прием от само една таблетка преди лягане NOVANIGHT е вашето хапче за сън.

Приятни сънища!


НОВАНАЙТ таблетки е хранителна добавка за възрастни. Не е заместител на разнообразното и балансирано хранене.
За повече информация: „Санофи България“ ЕООД,
гр. София 1784, бул. „Цариградско шосе“ 90, Офис сграда Капитал Форт, тяло А, етаж 10, България; тел: 02/ 970 53 00, факс: 02/ 970 53 33,
е-mail: bg-medical-info@Sanofi.com. MAT-BG-2100256/09/2021

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти