Съдби и любов на екзотичен кръстопът във високо отличения арабски роман „Небесни тела“

книга
Снимка: Издателство Вакон

На български излиза книгата „Небесни тела“ на Джуха ал Харити (изд. Вакон), станала носител на международната награда за литература „Ман Букър“ 2019 г. и избрана пред пет други романа от Европа и Южна Америка, включително книгата на миналогодишната победителка Олга Токарчук от Полша.

Действието на романа се развива в селището Ал Ауафи в Оман, където се срещаме с трите дъщери на главата на патриархална фамилия Азан: Мая, която се омъжва за Абдала, макар че е влюбена в друг; Асма, която сключва брак без любов, водена от чувство за дълг, и Хаула, която отхвърля всичките си кандидати в очакване на своя любим, който е емигрирал в Канада.

Съдбата на трите жени и техните семейства очертава прехода на Оман от традиционното следколониално общество, в което все още се е използвал робски труд и жената е била поставена в абсолютно подчинение, към новите условия, в които петролният бум е белязал социалните отношения в сложната конфигурация на личностни стремежи, модерна технология и пари.

В тази плетеница от отношения и емоции самият Азан е омагьосан от красотата на бедуинската девойка, което поставя на изпитание и неговия брак. Едно поколение по-късно Абдала, който е в траур след смъртта на своя баща - известен търговец, разказва за лишеното си от любов настояще в един толкова променен свят, в който децата му търсят своето място.

Историята е представена с лаконичен изказ и в елегантна структура, а в центъра на книгата е заплетена интрига, показваща създаването на един нов Оман, видян през призмата на проблемите и любовните авантюри на една фамилия.

книга
Снимка: Издателство Вакон

Джуха ал Харити е родена през 1978 г. в Оман. Получава образованието си в своята родина и във Великобритания, като изготвя докторат по класическа арабска литература в Единбургския университет. Работи като доцент в Арабския факултет на университета „Султан Кабус“ в Мускат. Автор е на десет книги, включително два сборника с разкази, две книги за деца и три романа. През 2016 г. получава наградата „Султан Кабус“, присъждана за принос в културата, изкуствата и литературата, за романа си „Наринджа“. През 2019 г. книгата „Небесни тела“ (Celestial bodies) получава международната награда „Ман Букър“, превръщайки се в първата арабска творба, удостоена с това високо  литературно признание. Джуха ал Харити e първата оманска писателка, преведена на английски език.

книга
Снимка: Издателство Вакон

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти