Световния ден на книгата честваме днес

Световния ден на книгата честваме днес
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Днес на 23 отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право.

Този ден е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН.

С почитането на този празник в целия свят ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

За първи път този ден е празнуван през 1995 г.

Вярва се, че идеята за празника произхожда от Каталуния, където 23 април е денят на Св. Георги Победоносец и по традиция се подарява книга.

Освен това 23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес и Шекспир. На тази дата са починали и други големи писатели - Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис Дрюон, Мануел Мехия Вайехо, Владимир Набоков.

Затова е естествен изборът на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Edna.bg има специално посветен раздел на книгите, в който се стараем да ви представяме някои от най-интересните нови заглавия, които се появяват на българския книжен пазар. Може да ги разгледате ТУК.

Днес от 16 часа в софийската книжарница Хеликон на бил. "Витоша" по традиция ще се отпразнува Международния ден на книгата и авторското право, съобщиха от книжарницата.

Журито на националния конкурс "Рашко Сугарев" – Димитър Коруджиев, Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев – ще връчи наградите за къс разказ, публикуван в пресата или в книга на белетрист до 35 години, с подкрепата на НДФ "13 века България". Гост и участник в празника ще бъде и министърът на културата Владимир Пенев.

23 април е денят, в който се обявява и призът "Цветето на Хеликон". Той се присъжда на най-продаваната от 12-те книги, номинирани за литературната награда "Хеликон" за нова българска художествена проза. Това ще е второто действие на празника. А след тези радостни за българската култура церемонии започва щафетното четене на любими книги.

Известни български интелектуалци – писатели, художници, журналисти, музиканти – ще прочетат откъси от книгите, които са ги впечатлили напоследък. Това ще са Кристин Димитрова, Севда Шишманова, Владимир Пенев, Греди Асса, Георги Господинов, Анри Кулев, Йордан Попов, Бойко Ламбовски, Георги Лозанов, Любен Петков, Иван Лечев, както и всеки гост на този празничен ден. Като например учениците от 134 СОУ "Димчо Дебелянов". Те плавно ще продължат четенето на учениците от Шесто основно училище "Граф Н. П. Игнатиев", което ще започне още в десет сутринта в книжарница "Хеликон-България" и ще тече цял ден.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти